BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árbevétel-növekedést várnak a gyógyszercégek az idén

Árbevétel növekedésére számít az idén a hazai gyógyszeripari vállalatok 75 százaléka. S annak ellenére, hogy a múlt évben jelentősen csökkentették költségeiket, a megszorításokat idén is folytatják. Elemzők szerint piacbővüléssel kell számolni hazánkban.

 A PricewaterhouseCoopers (PwC) által megkérdezett gyógyszercégek 44 százaléka nevezte meg a fúziós és felvásárlási tevékenységet a tervezett növekedés kulcsfontosságú faktorának. A válaszadók csupán egynegyede tervez jelentős beruházást 2010-ben. Ezek többsége K+F beruházás, hozzávetőlegesen 30 millió euró átlagos összértékkel. A tervezett beruházások volumenének felső határa 50 millió euró. Mivel egy új gyógyszer kifejlesztésének átlagos költsége jelentősen több ennél, ez az összeg iparági mértékkel nézve mérsékeltnek tekinthető.

A PwC elemzésből az is kiderül, hogy melyek azok a területek, amelyek a legtöbb bosszúságot okozzák az iparágnak:

A gyógyszeripari vezetők egyöntetűen az állami gyógyszer-támogatási rendszer hatását jelölték meg legfőbb problémaként. Az átláthatóság hiánya komoly kihívást jelent az iparági szereplőknek, emellett a rendszer folyamatos változása is nehézségeket okoz számukra – mondta Barsi Éva, a PwC gyógyszeripari szakértői csoportjának vezetője. A válaszadók mintegy négyötöde a valutaárfolyam-kockázatot és az egyes tranzakciók (például promóciók és minták) adóvonatkozásait is problémás területnek érzik.

Annak ellenére, hogy 2009 a költségcsökkentések éve volt, a gyógyszercégek háromnegyede a vállalati megszorítások folytatását tervezi idén is.

Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző érdeklődésünkre korábban elmondta: Magyarország sem szakadhat el a világtenenciától, így a gyóygszerforgalom növekedésével kell számolni. Ennek egyik oka a lakosság idősödésével együtt járó krónikus megbetegedés, a másik, hogy még mindig lényegesen kevesebb orvosság fogy hazánkban a fejlett országokhoz képest. S habár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerkasszája az idén a múlt évi 300 milliárdos szinten maradt, várhatóan nő majd a lakosság által fizetett térítési díj.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.