BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegető hangok: a Szurgut is készül a Mol-közgyűlésre

A Szurgutnyeftyegaznak akkor is lesznek érvei az együttműködés mellett, ha a Mol jelenlegi vezetése a függetlenséget többre értékeli a hatékonyságnál – írta hétfői számában a Kommerszant tekintélyes moszkvai gazdasági napilap annak apropóján, hogy az orosz kőolajipari óriás éppen egy éve szerzett 21,2 százalékos tulajdonrészt a magyar vállalatban, mégsem sikerült azóta sem bejegyeztetnie magát részvényesként.

A beszámoló fenyegető hangot üt meg, amikor a Mol helyzetét azzal a 2006-ban privatizált litván Mazeiku Nafta olajfinomítóval állítja párhuzamba, amelynek a Barátság kőolajvezetékkel való ellátását megszüntették, miután a litván kormány a lengyel PKN Orlent nyilvánította győztesnek, jóllehet orosz pályázók is versenyképes ajánlatot tettek rá.

Az orosz napilap hangsúlyozza: a Mol egészen addig jobb helyzetben van litván sorstársánál, míg meg nem épül a Magyarországot elkerülő BTSz–2 vezeték.

A Szurgut tulajdonosi jogérvényesítésének kudarcát a Mol április 29-i közgyűlése teszi aktuálissá: a dolgok jelen állása szerint a Szurgut nem tud majd szavazni – hangsúlyozza a moszkvai napilap –, holott mind rövid távú érdekei, mind stratégiai tervei ezt kívánnák.

A Kommerszant emlékeztet rá, hogy a Szurgut még nem tett szert jövedelemre az 1,4 milliárd dolláros Mol-befektetésből. Tavaly, nem sokkal a csomag megvásárlása után, ugyanis a magyar kőolajcég vezetése úgy döntött, nem fizet osztalékot, jóllehet egy évvel korábban a jóval csekélyebb eredményének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.