BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán - Villanyautó háború és növekvő üzleti bizalom

Japánban egy friss felmérés szerint növekszik a cégek jövőbe vetett hite, miközben a piacon a Mitsubishi i-MiEV bemutatásával árháború kezdődött az elektromos autók piacán.

A japán nemzeti bank által felállított Tankan index 10 ezer vállalatot mér fel és százalékos értékben mutatja, mely cégek gondolják úgy, hogy megfelelő az üzleti környezet.

A BBC által idézett jelentés szerint immár negyedik negyedéve emelkedik a bizalom. A legnagyobb feldolgozóipari szereplők körében 2008 szeptembere óta nem volt ilyen jó a hangulat, de jelentősen javult a nem feldolgozóiparban tevékenykedők megítélése is.

Bár a piacon egyelőre még a pesszimizmus az úr, a mozgás pozitív arányú. Ezt alátámasztja az is, hogy a Toyota márciusban 50,7 százalékkal növelte eladásait az előző év márciusához képest. A legnagyobb japán autógyárnak egyébként koncentrálnia kell, hiszen az országban megkezdődött az árháború az olcsó elektromos autók között.

Ma mutatták be a Mitsubishi i-MiEV modelljét, amelynek ára mindössze 30 500 dollár. Decemberben pedig 40 500 dollárért kerül a kereskedőkhöz a Nissan Leaf. Sőt, bejelentkezett a kínai BYD, amely F3DM nevű modelljét 25 ezer dollárnak megfelelő összegért árusítja majd. A Toyota 2012-ben jelentkezik majd saját elektromos autójával, amelynek ára egyelőre nem ismert, de valószínűleg inkább a 100 ezer dolláros kategóriában tartozik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.