BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétes hírnév Magyarországnak

Magyarország első alkalommal végzett az EMEA régió összesített kiberbűnözési ranglistájának első tíz helyezettje között - derül ki a Symantec internet biztonsággal foglalkozó jelentéséből. Egy év alatt tíz helyet lépve, az akkori 18.-ról a nyolcadikra kerültünk.

A lista első három helyén továbbra is Németország, az Egyesült Királyság és Oroszország található. Magyarország a bot-fertőzött számítógépek esetében a 9. helyen áll, az összes bot-fertőzött számítógép 4 százaléka található nálunk. Ez négyszeres növekedést jelent a 2008-as adatokhoz képest - írta a Symantec közleménye alapján a hirado.hu.

Magyarország ugyancsak az első tíz között végzett, ami az adathalász weboldalak származási helyét illeti. Míg 2008-ban még csak a 13. helyen álltunk, addig 2009-ben már a 9. helyen rangsoroltak minket, összesen 5 százalékos részesedéssel a régióban. Közvetlen szomszédaink közül Románia végzett a harmadik helyen.

A globális gazdasági válság láthatóan nem befolyásolta különösebb mértékben a pénzügyi szektort célzó fekete gazdaságot illetve kiberbűnözést. Tavaly továbbra is a pénzügyi szektor volt az adathalász támadások legfőbb célpontja (74 százalék). A második legnépszerűbb szektor a bűnözők körében az internet szolgáltatók voltak (9 százalékkal). Ez is alátámasztja tehát, hogy a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatok ellen indított phising támadások népszerűsége töretlen, Magyarország pedig az adathalász támadások egyik kiemelt célpontja.

A tanulmány rávilágít a 2009-es év kiberbűnözésének meghatározó trendjeire is. A tanulmány által kiemelt Conficker valamint Hydraq károkozók, egy adott számítógépen található programok sebezhetőségeit használják ki és trójai programok segítségével az adatok megszerzését célozzák. A Symantec internet biztonsági tanulmánya az online támadások folyamatos növekedéséről számol be, mind a mennyiség, mind pedig a támadások kifinomultsága terén.

A tanulmány szerint a bűnözés olyan országokból ered, ahol fejlődőben van a szélessávú infrastruktúra, mint Brazília, India, Lengyelország, Vietnám és Oroszország. 2009-ben ezekben az országokban ugrott meg leginkább a kiberbűnözők aktivitása. A bűnözők azért szervezik támadásaikat a fejlődő országokból, mert ott kisebb eséllyel állítják őket bíróság elé.

 

Cégek veszélyben

A megnövekedett számú kibertámadások főként a vállalatokat célozzák. Mivel a cégek belső vállalati információi sokat érnek a feketepiacon, a bűnözők főként erre a területre összpontosítanak. A tanulmány megállapította, hogy az internetes bűnözők a közösségi oldalakon szabadon elérhető személyes információkat használják fel, így a kiszemelt vállalat sokat érő adatainak ellopása az egyes alkalmazottak közösségi oldalakon keresztül történő megtámadásával kezdődik.

Az online támadások száma változatlanul növekszik. A bűnözők főként a közösségi oldalakon támadják meg a gyanútlan felhasználókat, ahol vírusos oldalakra csalják az áldozatokat. Ezek az oldalak aztán megtámadják a webböngészőket és plug-inokat.

Az online támadások száma változatlanul növekszik. A bűnözők főként a közösségi oldalakon támadják meg a gyanútlan felhasználókat, ahol vírusos oldalakra csalják az áldozatokat. Ezek az oldalak aztán megtámadják a webböngészőket és plug-inokat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.