BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesz munkája a kormánynak

Éled a munkaerőpiac – ez a véleménye a Világgazdaság által megkérdezett szakértőknek. Ám a pályakezdők, a nyugdíjkorhatárhoz közel állók és a felső vezetők elhelyezkedése továbbra is nehézkes. Az esélytelen kategóriába sorolhatók az alacsony képzettségű munkavállalók, főleg, ha az elmúlt években nem képezték magukat és nincs versenyképes szakmájuk. Nekik legfeljebb a betanított munka és a viszonylag rosszul, akár feketén fizető állások maradnak csak – fogalmazott lapunknak Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai is igazolják az álláspiac éledését és a szakképzetlenek esélytelenségét. Bár több mint 644 ezren próbáltak álláshoz jutni március végén idehaza, ez 15 ezerrel kevesebb főt jelent, mint egy hónappal korábban. A pénzpiaci válság kitörése óta, vagyis az elmúlt másfél év alatt 220 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma itthon. A regisztráltak közül szinte minden második szakképzetlen.

Az idei első három hónapban közel száz vállalat jelentett be csoportos létszámcsökkentést, ez több mint 3300 dolgozó számára jelentett felmondást. Jó hír, hogy ez a szám elenyésző 2009 azonos időszakához képest. Tavaly ugyanis közel 16 ezer munkavállaló veszítette el az állását január–március között. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke úgy látja, az álláspiacon lévő mozgás egy része még mindig a minőségi cseréknek köszönhető, de egyre több vállalat bővít létszámot is. Ezekbe a pozíciókba főleg munkatapasztalattal rendelkező szakembereket várnak, olyanokat, akik nem vezetői posztra pályáznak. Szerinte most a szellemi munkaerőnek kedveznek a bővítések, ezen belül is a gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi végzettségű, jó idegennyelv-tudású álláskeresők juthatnak munkához. Fontos, hogy aki munkát akar, annak speciális szaktudása, komoly tapasztalata legyen, a mobilitásához kétség se férjen, a béralkunál pedig legyen rugalmas – hívta fel a figyelmet Csaposs Noémi.

A napokban jelentette be a Vodafone, hogy az idén négyszáz fővel bővíti a létszámát, a múlt héten pedig a karosszériaelemeket gyártó tatai Gedia Hungary Kft. dolgozói örülhettek, hogy foglalkoztatójuk új kollégákat vesz fel leépítés helyett: a jelenlegi 120-ról év végéig 160-ra emeli a létszámot. Pár hete pedig a Világgazdaság értesült arról, hogy zalaegerszegi üzemeiben a Schneider Electric is létszámbővítést tervez. Bár az SAP-nál helyileg a munkaerő-megtartáson van a hangsúly, azért akad olyan helyi szervezetük – az ügyféltámogató központ –, amely újra növekszik – jelezte lapunknak Tompos Dóra. Az SAP Labs HR-vezetője hozzátette: a fejlesztőközpontban pedig a jól teljesítő gyakornokokat üdvözölhették munkavállalóként áprilistól.

A most megfigyelhető élénkülés azonban többek szerint nem elégséges a látványos javuláshoz. Szakértőink szerint stabilitásra és tartós gazdaságélénkítésre van szükség a pozitív változásokhoz – ezek megteremtését várják hát a következő kormánytól. Sok vállalat kivár a választásokig, az új kormány megalakulásáig, nem bővít létszámot, nem bocsát el, így nagy a következő kormány felelőssége, hogy milyen gazdaságélénkítést hajt végre – hangsúlyozta Fürjész Beáta, a Karrier Hungária Kft. ügyvezetője. Úgy tűnik, a várakozások reálisak: senki sem vár azonnali változást a választások után a munkaerőpiacon. „Fontos, hogy milyen gazdaság-, milyen pénz-, milyen foglalkoztatáspolitikát folytat a következő kormány, ám nem szabad elfelejteni, nemzetközi pénzügyi környezetben vagyunk, tehát ha az javul, akkor lassan, de javulni fog a hazai helyzet is” – hívta fel a figyelmet Csaposs Noémi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.