BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi várható a mobiltelefon piacon?

Míg a hagyományos telefonok piaca az előrejelzések szerint idén 10,8 százalékkal növekszik, az okos telefonok terén 46 százalékos plusz várható. Így a legnagyobb gyártók számára a fő kérdés az, hogyan teljesítenek a kitörésre készülő üzletágban.

A Reuters 35 bankot, brókert és kutatót kérdezett meg a mobilpiacról. A megkérdezettek véleménye szerint átlag 10,8 százalékkal több mobiltelefon kel el idén, mint tavaly. A Gartner pedig 46 százalékos növekedésre számít az okos telefonpiacon, amelyet elsősorban az olcsóbb, középkategóriás készülékek hajtanak majd.

A világ legnagyobb mobilgyártója, az okos telefonpiac első számú szereplője, a Nokia várhatóan éppen ennek a tendenciának köszönhetően növeli majd piaci részesedését, bár hátrány számára, hogy nem rendelkezik az Apple iPhone-jához hasonló felsőkategóriás készülékkel.

A két koreai cég, a Samsung és az LG is javíthat idén, utóbbinak azonban nehezebb dolga lesz, mivel zászlóshajónak számító új modelljének bevezetése késik. Okos telefonok terén a Samsung sem túl erős, így bár a két vállalat együttesen a mobilpiac 30 százalékát birtokolja, eredményeik megszenvedhetik a nyereséges szektorban nyújtott gyengébb teljesítményt.

A harmadik legnagyobb Apple ebben a negyedévben 7,5 millió iPhone-t értékesíthet, ez kevesebb, mint a karácsonyi szezon eredménye, de duplája az előző év azonos időszakának.

A comScore elemzője úgy látja, hogy egyértelmű elmozdulás történik a középkategóriás okos telefonok felé. A tajvani HTC saját várakozásai fölött teljesített az első negyedévben és márciusi eladásai 33 százalékkal haladták meg az előző év hasonló időszakában nyújtott teljesítményt. A Blackberry gyártója, a RIM az eladások és a profit növekedéséről számolt be az olcsóbb, felhasználó-orientált termékeknek köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.