BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden eddiginél pusztítóbb banki vírus fenyeget!

A Zeus névre hallgató trójai vírus – amely kifejezetten a bizalmas banki adatokat gyűjti össze – minden eddiginél alattomosabb változata jelent meg a világhálón – figyelmeztet a Trusteer biztonsági szolgáltató cég.

A Pénzcentrum összeállítása szerint minden háromezredik gépen megtalálták már a Zeus 1.6-os trójait, amely bármely gépet képes megfertőzni, amelyen Firefox-ot, vagy Internet Explorert használnak.

A vírus terjesztéséhez olyan cégek, illetve szervezetek nevében küldözgettek már spameket, mint például a Microsoft, a MySpace, a Facebook, de egyes állami intézmények, köztük például az amerikai adóhatóság nevét is felhasználták, mondván egy ilyen szervezettől érkező levélre biztosan kevesen gyanakodnak.

A levelekben megtalálható linkre való kattintást követően egy látszólag teljesen üres weboldal jelenik meg, azonban a háttérben a trójai letöltődik a számítógépre. Ezt követően különösebb felhasználói közreműködés nélkül feltelepül a gépre.

A trójai legújabb változata ráadásul arra is képes, hogy azonnali üzenetküldő funkciók segítségével értesítse a támadót az értékes adatok megszerzéséről, így az akár másodperceken belül felhasználhatja a megszerzett adatokat, magyarul miközben megbízásokat adunk bankunk számára, a Zeus segítségével távolról kitakarítják a számlánkat.

A Trusteer tavaly nyáron felmérte az antivírus programok hatékonyságát a kártevővel szemben. Annak a valószínűségét, hogy a Zeus egy gépet megfertőzzön, egy naprakész adatbázisú vírusvédelmi szoftver csupán 23 százalékkal csökkenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.