BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Panasza van? Súlyos bírságot szabhatnak ki a tisztiorvosok

Mától lakossági vagy dolgozói bejelentésre akár ötmillió forintos bírságot is kiszabhat az ÁNTSZ az egészségügyi szolgáltatókra.

Egészségügyi bírságot szabhat ki az Állami Népegészségügyi ésTisztiorvosi Szolgálat, ha az egészségügyi szolgáltató a működési engedélyezés körébe tartozó szabályszegést követ el, vagy szakmailag indokolatlanul eltér a beteg-beutalási rendtől, illetve a szakmai programtól eltérő szolgáltatás nyújt. Ennek mértéke elérheti az 5 millió forintot.

Ám a hatóságnak a bírságolás során a fokozatosság elvét kell érvényesítenie. Például nem szankcionálhat akkor, ha már másfajta pénzügyi bírságot kilátásba helyeztek,. Megteheti azt is, hogy a pénzbüntetés kiszabása előtt írásban figyelmeztetheti a vétkest, vagy határozattal tilthatja el a jogsértéstől, s kötelezheti a jogszerű állapot helyreállítására.

Az ÁNTSZ akkor szabhat ki egészségügyi bírságot, ha – az 1991. évi XI. törvényben foglaltak alapján – megállapítja, hogy a közegészségügyi-járványügyi jogszabályokat súlyosan vagy ismételten megsértették, valamint abban az esetben, ha megállapítja az egészségügyi szolgáltató súlyos szakmai szabályszegését.

Ha nem visszaesőkről van szó, akkor mérsékelheti, sőt, el is engedheti a már kiszabott bírságot a méltányosság figyelembevételével, ugyanakkor többszörös jogsértés esetén halmozottan, valamint ismételten is kiszabható a bírság, és egyenesen kötelező, ha különösen súlyos esettel találkozik a hatóság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.