BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google is beszáll az e-könyv háborúba

A keresőóriás az idei évben megnyitja online könyváruházát, amely – ellentétben riválisaival – nem egy adott készülékhez forgalmaz majd digitális könyveket.

A Google eddig 12 millió könyvet digitalizált, ezek egy része jelenleg elérhető nyomtatásban, de számos kötet már nem kapható. Ezzel a keresőóriás nagyobb könyvkészlettel rendelkezik, mint akár az Amazon, akár az Apple.

A Google az Editions néven induló szolgáltatás bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a nála elérhető e-könyveket bármilyen eszközön (netbook, mobiltelefon, PC) el lehet majd olvasni. Ez a lépés a BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint komoly átrendeződést hozhat a piacon, aminek elsősorban az Amazon láthatja kárát.

A cég 2009-ben több e-könyvet értékesített, mint nyomtatott kötetet, a Kindle e-olvasó pedig az Amazon történetének legnépszerűbb ajándéka volt. Ha azonban a Google is belép a piacra, a három szereplő: a Google, az Apple és az Amazon feloszthatják egymás között az olvasókat, így az Amazon részesedése a jelenleg 90 százalékról 35 százalékra eshet vissza a következő öt évben – olvasható a Credit Suisse elemzésében.

Hasonlóan látja a helyzetet a Gartner elemzője is: Whit Andrews szenior alelnöke szerint bármelyik piacra lép be a Google, a riválisoknak kemény harcra kell felkészülniük. Márpedig a harc tétje nagy, hiszen a Yankee Group elemzőinek számítása szerint az idei 1,3 milliárd dollárról 2013-ra 2,5 milliárd dollárra ugorhat az e-könyvek értékesítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.