BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Felfalja-e" az iPad a netbookokat?

Az elemzők az elmúlt napokban azon vitatkoztak, hogyan hat az Apple iPadje a netbookok piacára.

A Morgan Stanley szakértője, Katy Huberty úgy látja, hogy az iPad piaci megjelenése jelentősen csökkenti az olcsóbb, kisebb teljesítményű hordozható PC-k, a netbookok értékesítését. Ugyanakkor az NPD Group elemzője erre úgy reagált: egyelőre nem lehet megmondani, hogyan változtatja meg a helyzetet az Apple új készüléke – írja a Computerworld.

Huberty azzal érvelt, hogy az előző év azonos időszakához képest 68 százalékra csökkent a netbook értékesítések növekedése januárban, szemben a decemberben mért 179 százalékkal. Áprilisban a tavaly áprilishoz képest már csak 5 százalékot tett ki a növekedés. Az NPD Group szakértője elismeri, hogy a netbookok kevésbé kelendőek, de szerinte ez logikus, hiszen a viszonyítási pont az első év, amikor ezek a PC-k még újak voltak a piacon.

Emellett tudni kell, hogy a netbookok piaci részesedése 2010 elején stabil. Stephen Baker hozzátette, hogy szerinte nem az iPad, hanem inkább az olcsóbb, 500 dolláros ár alatti notebookok csökkentették a netbookok népszerűségét. Baker hangsúlyozta: sokszor aránylag kis ráfizetéssel jelentős minőségi ugrás érhető el és 50 dollár plusszal már megvásárolható egy nagyobb képernyős, nagyobb felbontású notebook a netbook helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.