BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Malév járattörlések a görögök miatt - Sztrájkolnak az irányítók

A görögországi légiirányítók sztrájkja miatt a Malév egyik athéni járata kimarad, a skót és az északír légtér vulkáni hamufelhő miatt elrendelt zárlata miatt pedig az oda irányuló járatok sem közlekednek - mondta az MTI-nek szerdán reggel Szilágyi Károly, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

A görögországi légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt a Malév thesszaloniki és egyik athéni járata szerdán is kimarad, a késő esti azonban már rendben közlekedik.

A skót és az északír légtérben szerdán reggel 7 órától légtérzárat rendeltek el, ennek következtében a Ryainair Prestwick-i járata marad ki. A Malév dublini járatai azonban rendben közlekednek - mondta Szilágyi Károly.

A brit légtérben szerdán 19 óráig 10 repülőtér környéki légteret zártak le, a brit légiközlekedési hatóság tájékoztatása szerint pedig további 5 skót várost érinthet még a korlátozás - mondta a BA szóvivője. Szilágyi Károly fentiek miatt a térségbe utazni szándékozóknak azt javasolja, indulás előtt tájékozódjanak a légitársaságok, illetve az érintett repülőterek honlapjáról az esetleges korlátozásokról.

Görögországban az elmúlt napokban kezdődött országos munkabeszüntetés a gazdasági megszorító intézkedések miatt.

A közalkalmazottak után ma a magánszféra dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.

Tegnap ismét járattörlésekre kényszerült a Malév. Miután újfent elérte a vulkáni hamufelhő Írországot, így nem indult el Dublinból a reggeli járata. A brit polgári repülési hatóság szerint Írország, Észak-Írország és Skócia egyes részei felett a hamufelhő légköri sűrűsége meghaladta a repülésbiztonsági határértéket. A hamufelhő folyamatos ritkulása miatt a légtérzárat délután feloldották a térségben.

A sztrájk oka

A szigor jegyében befagyasztják a nyugdíjakat és a fizetéseket az állami szektorban, illetve nem lesz 13. és 14. havi juttatás. A médiában elterjedt hírekkel ellentétben ugyanakkor a magánszektorban nem vezetik be a bérstopot.

Jeórjiosz Papandreu miniszterelnökhöz hasonlóan megerősítette, hogy a lakosságra a közeljövőben nagy erőfeszítések, áldozatok várnak, de ez elengedhetetlen "az ország megmentéséhez." - jelentette be vasárnap Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter.

A költségvetési bevételek növelése céljából egyebek között az áfa mértékét a jelenlegi 21 százalékról 23 százalékra emelik, további 10 százalékkal növelik a benzin, a szeszesitalok és a cigaretta jövedéki adóját, a vállalati nyereségekre rendkívüli adót vetnek ki, növelik a luxusadót.

További részletek a görög szigorról

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.