BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gázvezeték megcsapolásával fenyegetnek - Élesedő minszki vita

Fehéroroszország az Európába irányuló gázszállítások megcsapolását helyezte kilátásba abban az esetben, ha a Gazprom folytatja a fehérorosz export csökkentését - jelenti az N24 német hírtévé.

A Gazprom hétfőn délelőtt 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást, miután lejárt a Fehéroroszországnak az adósság törlesztésére adott határidő. A csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, amennyiben Minszk nem rendezi tartozását.

Moszkva 192 dollár (mintegy 155 millió euró) megfizetését követeli Minszktől. Ugyanakkor Eduard Towpinez fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes a napokban kijelentette, hogy a szomszédos ország mintegy 200 millió dollárral tartozik Fehéroroszországnak.

A minszki energiaügyi minisztérium délben azt közölte, hogy az orosz gáz változatlanul áramlik Fehéroroszországon keresztül nyugat felé. A Gazprom pedig bejelentette, hogy szükség esetén Ukrajnán keresztül juttat el több gázt nyugatra, ha Minszk - ahogy fenyegetőzött - megcsapolná a tranzitcsöveket.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.