BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple-vezér: A Foxconn nem "rabszolgatelep"

Steve Jobs aggodalmát fejezte ki a többek között az iPhone összeszerelésével is foglalkozó Foxconn gyárakban történt öngyilkossági hullám kapcsán. Ugyanakkor az Apple vezére cáfolta, hogy szinte rabszolgaként dolgoztatják a dolgozókat az érintett üzemekben.

Steve Jobs egy konferencia keretében nyilatkozott a helyzetről, amelyet aggasztónak nevezett, de cáfolta a Foxconnban uralkodó borzalmas munkakörülményekre vonatkozó feltételezéseket.

A világ legnagyobb szerződéses elektronikai összeszerelő cége többek között az Apple-nek, a HP-nak és az Intelnek is dolgozok. A Dél-kínai üzemben eddig tízen követtek el öngyilkosságot, a vállalat rossz körülmények között és alacsony bérért foglalkoztatja a dolgozókat. A Foxconn egyébként ma közölte: a korábban bejelentett 20 százalék helyett 30 százalékos béremelést ad a dolgozóknak.

Jenny Lai, a CLSA technológiai elemzője a Bloombergnek elmondta: az Apple termékeinek mintegy 70 százalékát gyártja a Foxconnt is magába foglaló csoport, így az amerikai cég kénytelen közös megoldást találni a problémára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.