BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macska-egér játékot játszik a Google - De meddig?

A Google ma bejelentette, hogy változtat a kínai keresési oldalának működésén. Az internetes óriásvállalat kénytelen módosítani a cenzúrát megkerülő taktikáján, máskülönben elveszítheti működési engedélyét Kínában.

A Google eddig egyszerűen megkerülte a kínai cenzúrát azzal, hogy a google.cn oldalra érkező kereséseket átirányította a hongkongi portáljára, amely nem tartozik Peking fennhatósága alá. A kínai kormány viszont az óriáscég értésére adta, hogy ha továbbra is megkerüli az állami ellenőrzést, akkor előfordulhat, hogy nem újítják meg működési engedélyét. Ha ez megtörténik, a Google kínai oldalai szerdán elsötétülhetnek.

A Google válaszként úgy módosította portálját, hogy az "helyben" térképes és zenei szolgáltatásokat nyújt a kínai felhasználóknak, viszont a keresések továbbra is a hongkongi weboldalon keresztül működnek. Az egyetlen változás, hogy a google.cn-re érkezik egy felugró ablakot látnak, amelyre kattintva a hongkongi oldalra navigálhatnak. A Telegraph megfogalmazása szerint a vállalat macska-egér játékot játszik a kínai kormánnyal úgy, hogy közben lényegileg semmit nem változtat működési gyakorlatán.

A Google Kínában a keresési piac mindössze 30 százalékát tudhatja magáénak az első helyezett, hazai Baidu mögött. A cég 2006-ban kezdte meg tevékenységét az ázsiai országban és kezdetben elfogadta a cenzúrát, amely több mint hatvan rendelkezéssel korlátozza az internet működését. Idén januárban azonban a keresőóriás bejelentette, hogy teljes mértékben kivonja magát Peking ellenőrzése alól, miután vélhetően kínai hackerek támadást intéztek a Gmail rendszer ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.