BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb ingyenes védőoltás a vásárhelyi gyermekeknek

Minden városnak szerepet kell vállalnia a településen élők egészségvédelmében - mondta Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere annak kapcsán, hogy a városban megkezdik az öt év alatti gyermekek pneumococcus elleni védőoltását.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Pfizer Magyarország gyógyszeripari vállalattal együttműködve újabb ingyenes védőoltásokkal óvja a gyermekek egészségét az Egészséges Vásárhely Program keretében. A pneumococcus elleni védőoltást 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek részére, így a 2006. szeptember 30-a előtt születettek nem kaphatták meg térítésmentesen a vakcinát. Mivel a pneumococcus fertőzés leginkább az ötévesnél fiatalabbakat veszélyezteti, úgy döntött az önkormányzat, hogy azoknak a 2005. június 1. és 2006. május 30. között születetett, öt év alatti gyermekeknek is biztosítja a szülők kérésére az ingyenes vakcinát, akik a térítésmentes oltási lehetőségből kimaradtak. Az oltóanyag egyébként 16 ezer forintba kerülne

Lázárf János polgármester erkölcsi kötelességnek tartja, hogy ha van lehetőség a betegségek megelőzésére, azt közösségi forrásokkal is segíteni kell. A vakcina nem egyszeri költség, hanem a jövőben megtérülő befektetés, hiszen a betegségek megelőzése lényegesen kifizetődőbb, mint a gyógyítás - tette hozzá.

A védőoltást eddig 274 öt évesnél fiatalabb vásárhelyi gyermek szülei igényelték írásban, ami azt jelenti, hogy az érintett gyermekek kétharmada júniustól kezdődően a nyári hónapokban megkapja az oltást. Természetesen az állam továbbra is ingyenesen biztosítja az oltóanyagot a 2 év alatti gyermekeknek, amit a szülők házi gyermekorvosuktól kérhetnek. Az Egészséges Vásárhely Program keretében a vásárhelyi önkormányzat már eddig is kiemelt figyelmet fordított a nem kötelező védőoltások térítésmentes biztosítására; a méhnyak–rák kialakulásában jelentős szerepet játszó HPV elleni védőoltást már második éve igényelhetik a szülők a vásárhelyi illetőségű, 13 éves leánygyermekek részére.

A fertőző betegségek között a pneumococcus baktériumok súlyos, életveszélyes betegségeket okozhatnak, például tüdő-és, agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, de gyakran felelősek a középfül-, az arcüreg-, és hörgőgyulladás kialakulásáért is. A pneumococcus fertőzés évi közel 1 millió, öt év alatti kisgyermek halálát okozza világviszonylatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A kórokozóval szembeni fertőzésre — gyenge immunrendszerük miatt — az öt év alatti kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.