BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fiat ismét nyereséges és kettévágja magát

Az olasz autógyártó konszern a tavalyi jelentős veszteséget követően nyereséggel zárta az idei második negyedévet és egyúttal döntött arról, hogy két külön vállalatban folytatja tevékenységét.

A második negyedévben a Fiat 90 millió eurós nettó profitot gyűjtött, szemben a tavalyi azonos időszakban mért 168 millió eurós veszteséggel. A forgalom 12,5 százalékkal, 14,8 milliárd euróra emelkedett.

A bejelentést követően 6 százalékkal emelkedett a Fiat részvényeinek árfolyama, az AP által megkérdezett elemző szerint az olasz autógyár kellemes meglepetést okozott. A Bernstein szakértője, Max Warburton ugyanis arra számított, hogy a Fiat a francia és német versenytársainál gyengébben teljesít, a jelek szerint viszont ez nem így történik.

A vállalat a Fiat, Lancia, és Alfa Romeo, valamint a résztulajdonában lévő Chrysler mellett mezőgazdasági, és építőipari gépeket is forgalmaz. A konszern a jövőben két céggel működik, az egyik az autógyártó részleget foglalja magába, beleértve a Chryslert, míg a másik cég tömöríti az ipari gépeket előállító egységeket.

A Fiatnál egyébként a kisteherautók eladásai egyensúlyozták ki a gyengébb személyautóeladásokat, az autóipari részleg árbevétele 6,4 százalékkal, 7,4 milliárd euróra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.