BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reménytelen helyzet - Csúcson a cégbedőlések

A mai napon indították el idei tízezredik felszámolásukat a cégbíróságok – derül ki az Opten Kft. gyorsjelentéséből. Tavaly szeptember 9-én érte el ezt a szintet a bedőlések száma.

Több mint 10 000 cég felszámolását indították el a cégbíróságok máig, július 23-ig. Tavaly a szomorú rekordot szeptember 9-én döntötték meg a hatóságok. „Tavaly ilyenkor arra számítottunk, hogy magas szinten stabilizálódik a felszámolások száma, de csak lassan nő tovább. Optimisták voltunk.” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az igazgató szerint az építőiparon látszik a legjobban, hogy sok cégvezető az utolsó pillanatig reménykedik valamiben, és ennek az sem mond ellent, hogy emelkedik a felszámolások száma is. „Szomorú azt látni, hogy az építési főszezon kellős közepén megy tönkre a legtöbb építőipari vállalkozás, ez arra utal, hogy a reménytelen likviditási helyzetbe került cégek nem tudnak már hitelt, vagy előleget szerezni ahhoz, hogy az amúgy is alacsony megrendelés állományból nekik is jusson egy kicsi”- mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Csorbai szerint más ágazatokra is igaz lehet, hogy a megromlott likviditási helyzetből nehéz a visszatérés, a bajba került cégeket a megrendelők is kerülik, ezért a válság második szakaszára még inkább igaz lehet, hogy korábban jól működő cégek kerülnek nehéz helyzetbe. „Feltehetőleg ez a folyamat tartja növekedési pályán a bedőléseket” – véli az igazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.