BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezer támadás - Újabb biztonság rés az XP-n

Eddig több mint 10 ezer támadást regisztrált a Microsoft, miután egy hónappal ezelőtt a Google egyik munkatársa a Windows XP biztonsági réséről számolt be.

A Microsoft blogjában közölte: június 15-én kezdődtek meg a tömeges támadások, az elmúlt héten pedig drasztikusan megnövekedett a hacker akciók száma – ezt megerősítik a Symantec mérései is. A vállalat eddig több mint 10 ezer PC ellen irányuló támadást regisztrált. Az akciókat rosszindulatú weboldalakról indítják és elsősorban az amerikai, brazil, orosz, portugál és német felhasználók szenvedik el a támadásokat - írja a PC World.

A hackerek egy a Windows XP-hez tartozó, a Help Centerből érkező alkalmazás gyengeségét használják ki, a biztonsági rés tényére Tavis Ormandy, a Google egyik kutatója hívta fel a figyelmet. A szakértő június 5-én értesítette a Microsoftot a hibáról és június 10-én nyilvánosságra hozta a felfedezését. Az IT-biztonsági szakma egy része bírálta a Google munkatársát, amiért nem adott több időt Redmondnak a javításra.

A hackerek az így megszerzett kóddal rosszindulatú szoftvereket: vírusokat, trójaikat és egy Obitel nevű szoftvert telepítenek az áldozatok számítógépére, amely azután további kártevőket telepít a PC-kre. A Microsoft június 10-én adott ki egy ismertetőt a támadások elhárításával kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.