BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van, akinek tetszenek a kormány lakás-korszerűsítési elképzelései

Üdvözli a kormány lakás-korszerűsítési elképzeléseit Aszódy Tamás, a szigetelőanyag gyártással foglalkozó Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Mint már ismert, a jövő év elejétől évi százmilliárd forintot fordítana a lakások teljes energetikai korszerűsítésére. A felújításra szánt összeget részben az uniós támogatások átcsoportosításával, részben a szén-dioxid-kvótából és a megalakítandó zöld bankhitelből kívánják fedezni. Több tízezer munkahelyet, 80 százalékos energia megtakarítást s emellett 100 ezer lakásfelújítást remélnek az épületenergetikai felújítási programtól.

Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár szerint a lakások felújítását hazai kis- és közepes vállalkozások végeznék, akiknek a program tartósan tudna munkát biztosítani. Az építőipari szakmával egyetértésben a Knauf Insulation szakemberei mindehhez a jogszabályi környezet és garancia megteremtést tartják az elsődleges feladatnak. Azonban nem elég csak támogatni. A szakma szerint kulcskérdés, hogy a program mennyire lesz fenntartható s mennyire lesz képes működtetni magát hosszú távon.
 
Magyarország 4 milliós lakásállományának közel 70 százaléka, csaknem 2,8 millió ingatlan családi ház, 800 ezer otthon pedig iparosított technológiával épített lakás, amelyek elenyésző hányada, a 2007 után épültek tekinthetők energetikailag megfelelőnek. Hazánkban a rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt lakásállomány 3-4-szer több energiát használ fel feleslegesen, ráadásul, miközben 2000 óta tapasztalhatóan csökken hazánkban az ipar energiafelhasználása, a lakásállományé folyamatosan nő, holott a legnagyobb megtakarítást kétségkívül otthonaink hőszigetelése jelentené: a felújítás után az épületek energiafogyasztása 70-80 százalékkal csökkenne.

A kivitelezést végző hazai kis- és középvállalkozások révén az évente mintegy 300-400 ezer főnek munkát adó építőipar újabb munkahelyeket teremthetne, emellett pedig fokozatosan csökkenne hazánk energiafüggősége. Az állam részéről mindehhez a jogszabályi környezet és garancia megteremtése volna szükséges.
 
„Olyan program tud hatékonyan működni hosszú távon, ahol az állami szerepvállalás katalizálja az amúgy gazdaságilag működőképes beruházást" - mondta Aszódy Tamás. „Egy lakásfelújítási beruházás akkor lesz költséghatékony, ha a tulajdonos a költségeket a saját zsebén érzi és emiatt ügyel is azokra. Ha ez a program nyílt és tisztességes pályázási rendszerrel párosul, a piacon mindenki jól járhat” – tette hozzá a szakember. A Knauf Insulation számításai szerint, ha a magyar családi házállomány 10 százalékát minden évben leszigetelnék, az 10 éven keresztül közel 80 ezer embernek adna munkát az építőiparban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.