BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betegségek, vihar- és jégkár - küzdenek a bortermelők

Elkezdődött a legkorábban érő szőlő szürete, a Csabagyöngye a Balatonboglári borvidéken terem a legnagyobb területen. A termés elmarad az átlagtól, ami a többi szőlőfajtára is jellemző lehet. Ebben az évben legfeljebb 3 millió hektoliter borra lehet számítani Magyarországon, ami jelentősen elmarad az átlagos 3,5-4 millió hektolitertől.

A Csabagyöngye szürete idén később kezdődött, mint a megelőző években, amiért elsősorban a rossz időjárás okolható. A hideg tél, a borongós tavasz és az esős nyár miatt két héttel később lehetett elkezdeni a világ legkorábban érő szőlőfajtáját – áll a Varga Pincészet közleményében.

„A nyáron lehullott jelentős mennyiségű csapadék gondot okozott a gazdáknak” – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. „A jégkár és a viharkár az utóbbi napokban is megnehezíti a helyzetet.” A szakértő hozzátette, hogy az időjárás okozta nehézségek nem csak a termésre hatottak, hanem a hegyvidékek megközelíthetőségét is gátolta, így a gazdák nehezebben jutottak el a termőterületre, ami akadályozta a szőlő egészségének védelmét, a permetezést.

„A gazdáknak négy ellensége van, a négy évszak” – mondta Horváth Csaba. Télen fagykár keletkezett, tavasszal a virágzás időszakában hideg volt. Azonban – a szakértő szerint - ahol megfelelő a technikai felkészültség és a szakmai hozzáértés, ott nem kell aggódni idén sem a termésért, de a mennyiség valószínűleg mindenhol el fog maradni az előző évek átlagától.

Kiss István, a Tokaj Kereskedőház elnöke arról számolt be, hogy a termés mennyisége csökkenni fog, a tokaji térségben 20 százalékos visszaesést várnak. „Ami leginkább befolyásoló tényező, hogy a betegségeknek kedvez az időjárás, a gombabetegségek miatt drágább, nagyobb dózisú szereket kell alkalmazni a termelőknek”, ez jelentős teher a borászoknak, tette hozzá a szakértő.

Az exportra való értékesítés kedvezően alakul, a kereskedőház terve 2,8 millió palackra rúgott, jelenleg már 3,3-3,4 millió palackkal számolnak. A hazai kereslet beszűkült, amit Horváth Csaba is így lát, de abban bízik, hogy idén fellendülés várható: „külföldön növekszik a kereslet, ami talán átgyűrűzik Magyarországra is”. Az ár változását még nem lehet tudni, ami látható, hogy a felvásárlási ár növekedni fog tavalyhoz képest, de a termékek árát nem ez határozza meg, sokkal inkább a kereskedelmi viszonyok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.