BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zombi hotelek - Most érdemes Dublinban szállást foglalni

Az ír gazdaság boom idején számtalan hotel nyílt meg, illetve bővítette kapacitását Dublinban, mostanra azonban ezek a szállodák sorra zárnak be, vagy vegetálnak alacsonyabb árak mellett.

"A játék neve az utolsó emberig. Amikor beütött a válság, és csökkenni kezdett az üzleti utasforgalom, egyértelművé vált, hogy óriási gondjaink lesznek" – összegezte a helyzetet a Bloombergnek az Ír Hotelszövetség elnöke, Paul Gallagher.

A gazdasági prosperitás évtizede alatt legalább kétszáz új szálloda nyílt meg, amelyek a válság kezdete óta a csökkenő forgalom következtében egyre növekvő adósságot halmoznak fel. 1997 és 2007 között számtalan hotel megháromszorozta kapacitását, és adókedvezményeket kapott azzal a feltétellel, hogy legalább hét évig nyitvatart. Az ír szállodák foglaltsági aránya 54 százalékra csökkent tavaly, ez a nyolcvanas évek óta nem látott alacsony szint.

A 2010 júniusáig tartó két év alatt az országba érkező turisták száma 20 százalékkal csökkent, a hotelek pedig jelenleg 7 milliárd euró összegű banki hitellel rendelkeznek, ez szobánként 111 ezer eurót jelent. A második legnagyobb ír bank, az Allied Irish Banks Plc adatai szerint a szállodáknak nyújtott kölcsönök 60 százaléka a bedőlés határán áll vagy megfigyelési listán van. Ezek a vállalatok igyekeznek csökkenteni áraikat, hogy versenyben maradjanak a hosszabb múltra visszatekintő riválisaikkal szemben.

Egyes hoteleket pedig a hitelező bankok tartanak életben, hogy ezzel minimalizálják a veszteségeket. A rossz kölcsönök átvételére felállított ír Nemzeti Eszközkezelő eddig 48, szállodáknak nyújtott, bedőlni készülő hitelt vett át eddig. A szervezet által kezelésbe vett, legfrissebb hitelcsoportban 23 százalékot tesz ki a szállodai kölcsönök aránya. A négycsillagos dublini Gibson Hotel vezérigazgatója szerint egyébként éppen az a gond, hogy a pénzintézetek olyan szállodákat is életben tartanak, amelyek erre önmagukban nem képesek, ez pedig komoly kárt okoz más, jól teljesítő szállodáknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.