BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai terrorelhárításra panaszkodnak a német cégek

A tavaszi jó konjunktúra után júliusban romlott a német ipar rendelésellátottsága. A rendelések száma 2,2 százalékkal csökkent - közölte a szövetségi gazdasági minisztérium.

Különösen fájó, hogy a külföldről érkező érdeklődések száma 3,7 százalékkal esett vissza. A romlás oka elsősorban az, hogy az előző hónaphoz képest a német ipar kevesebb nagyrendelést kapott hajókra, repülőgépekre és vonatszerelvényekre. Ezen ingadozásoktól eltekintve azonban a Németországból származó ipari javakra irányuló érdeklődések trendje "továbbra is emelkedő" - hangoztatta az ipari tárca. A növekedési dinamika lassult ugyan, de a trend továbbra is pozitív. A külföldi érdeklődés idővel lanyhulhat, többek között azért, mert számos országnak növekvő eladósodással kell megküzdenie.

Ugyanakkor a terror elleni harc megnehezíti a német vállalatok Egyesült Államokba irányuló exportját - írja a Financial Times Deutschland, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák (DIHT) 2010-re vonatkozó külgazdasági jelentését idézve. A német cégek áruikat az Egyesült Államokba történő feladásuk előtt előzetesen terjedelmes biztonsági ellenőrzésnek kell alávetniük. Az elhajózás előtt 24 órával a német cégeknek jelenteniük kell az exportot az amerikai hatóságoknak, amelyek a rakodást ekkor akár le is állíthatják.

Emellett a német vállalatok, amelyek a termékeikben az Egyesült Államokból származó alkatrészeket is felhasználnak, tiszteletben kell tartaniuk az amerikai export előírásokat. Ezek megszegése esetén az amerikai hatóságok ugyan nem alkalmaznának közvetlen szankciókat a német vállalatok ellen, ezeknek azonban hátrányokkal kellene számolniuk az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben - olvasható a DIHK külgazdasági jelentésében.

A német cégek nehézségeit jól mutatja, hogy a düsseldorfi székhelyű Creditreformszerint egyre több német céget fenyeget a fizetésképtelenség veszélye. Ha ugyanis a konjunktúra csökkenne, már az idén 34-36 ezerre nőne a vállalati fizetésképtelenségek száma. Az év első felében 113 ezer vállalat állt a fizetésképtelenség határán a cég adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.