BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyi turista még sosem érkezett Németországba

Minden eddiginél több turista érkezett Németországba, ezzel szemben a magyar turizmus még mindig csak a javulás halvány jeleit mutatja.

Minden rekordot megdöntött a 2010 első hét hónapjában Németországba látogató külföldiek száma. A német statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az ország vendéglátóhelyei a hét hónap alatt összesen 15 millió vendégérkezést regisztráltak, többet, mint az eddigi rekordévnek számító 2008-ban.

A legtöbb turista Hollandiából érkezett Németországba, mintegy 2,2 millióan, a második helyen az Egyesült Államokból érkezettek állnak, a tengertúlról 1,2 millió turista látogatott el Németországba, míg a küldő országok közül a harmadik helyet Svájc szerezte meg, amelynek 1,1 millió polgára lépte át a német határt.

Magyarországon 2010 január–júliusában 4 millió vendég 10,5 millió vendégéjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken; mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma 1% alatti mértékben emelkedett az egy évvel azelőtti alacsony bázishoz képest. A szálláshelyeken az előző év azonos időszakához mérten a külföldi vendégforgalom alakult kedvezőbben, amiben a 2009. évi bázis hatása is szerepet játszott - áll a KSH pénteken közölt adataiban.

Júliusban a férőhelyek száma összességében lényegében nem változott 2009 júliusához képest, 289 ezer volt; ezen belül a szállodai kapacitások a válság ellenére bővültek, amivel párhuzamosan a szállodai szobafoglaltság javult (az első hét hónapban 43% volt, 2 százalékponttal több, mint egy évvel korábban). E kedvező folyamatok ellenére a szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron stagnált, amiben az átlagárak mérséklődő szintje révén a szállásdíjbevételek markáns, 6%-os csökkenésének döntő szerepe volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.