BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai honlapra lehetne jelenteni a gyógyszerek mellékhatásait

A betegek a jövőben nemzeti és európai honlapokon jelenthetnék be egyes gyógyszerek nem kívánt mellékhatásait – egyebek között erről döntött szerdán az Európai Parlament.

Az új vagy új hatóanyagokat tartalmazó, további ellenőrzésre szoruló gyógyszereket speciális fekete jelöléssel és felirattal látnák el. A gyógyszerekhez kapcsolódó, a gyártóktól, illetve a nemzeti hatóságoktól érkező információkat egy Eudravigilance nevű rendszerben gyűjtenék össze.

A jelentéstevő Linda McAvan (szocialista, brit) azt mondta, könnyebb és gyorsabb az esetleges mellékhatások összegyűjtése európai szinten, mintha ez csak a tagállamokon belül történne. Ezért a képviselők nemzeti és európai honlapokat is létrehoznának a bejelentések fogadására és az információk összegyűjtésére.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet a 2012-ben életbe lépő jogszabály kapcsán arra emlékeztetett, hogy évente mintegy 197 ezer európai hal meg a gyógyszerek mellékhatásainak következményeként.

Az Európai Bizottságnak két év múlva javaslatokkal kell előállnia arról is, hogyan tenné olvashatóbbá, érthetőbbé a gyógyszerekről szóló tájékoztatókat. A brüsszeli testület által 2008 végén bemutatott "gyógyszercsomag" harmadik elemének végrehajtása még ugyancsak várat magára: ez az európai gyógyszerpiac hamisítványok elleni védelmét tenné hatékonyabbá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.