BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogynak a német autók - De nem Németországban

Európa legnagyobb autópiaca több mint negyedével csökkent augusztusban, miközben az ország 12 százalékkal több gépkocsit exportált, mint egy éve.

A VDIK iparági szövetség adatai szerint a múlt hónapban 221 ezer új autó kapott rendszámot Németországban, 27 százalékkal kevesebb, mint tavaly, amikor a roncsautó program segítette az eladásokat. Még elszomorítóbb, hogy a forgalomba helyezések még az állami támogatás bevezetése előtti időszakhoz képest is csökkentek. Az augusztusig tartó nyolc hónap alatt 1,9 millió gépkocsit helyeztek forgalomba Németországban, míg 2008 azonos időszakában ez a szám 9,6 százalékkal magasabb volt – jelenti az Automotive News Europe.

A programra szánt 5 milliárd euró tavaly ilyenkor fogyott el, a szubvenció hatására a német autópiac 3,81 millióssá dagadt – utoljára 1992-ben kelt el ennyi autó. A német autógyártók ugyanakkor 12 százalékkal több, 252 ezer autót exportáltak a múlt hónapban, miután júliusban gyengébben, 6 százalékkal emelkedett a kivitel az előző év azonos időszakához képest. Január és augusztus között 36 százalékkal, 2,73 millióra emelkedett a külpiacokra kiszállított autók száma, a termelés ez idő alatt 17 százalékkal, 3,58 millióra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.