BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai villanyautók Kaliforniának? - Buffett még reménykedik

Warren Buffet megerősítette a kínai BYD autógyártó támogatását, miután a vállalat az utóbbi időben csalódást keltő eredményekről számolt be.

"A BYD egy fiatal és ígéretes vállalat, amely dinamikus növekedést mutat fel" – fogalmazott a kínai Senzenben tett látogatása során Warren Buffett. Az amerikai milliárdos cége, a Berkshire Hathaway a cég 10 százalékát birtokolja, és Buffett nyilatkozata, miszerint a BYD vezető szerepet tölt be a jövőben, jelentős segítséget nyújthat a gazdasági nehézségekkel küzdő cégnek. Ezt jelzi, hogy a BYD részvényeinek árfolyama 3,6 százalékkal emelkedett Buffett beszédét követően.

Bár a tavalyi évben a BYD volt a legnagyobb növekedést felmutató kínai autógyártó, az értékesítések 19 százalékkal estek augusztusban, és a vállalat közölte: nem biztos, hogy eleget tud tenni a Kaliforniának szállítandó elektromos autókkal kapcsolatos ígéretének. Az idei eladási várakozásait pedig 800 ezerről 600 ezer darabra mérsékelte a cég, amely Buffett látogatásáig 19 százalékos árfolyamzuhanást szenvedett el.

"Buffett jelenléte segíthet a bizalom visszaszerzésében" – mondta a Bloombergnek Klaus Paur, a TNS Research International elemzője, aki szerint a BYD csalódást keltett a piacon, mivel egyelőre nem váltja be ígéreteit. Az eredetileg akkumulátorok gyártására szakosodó cég 2003-ban lépett be az autópiacra, és öt évvel később megkezdte az első, hálózatról működtethető hibridautó gyártását. A tervek szerint a BYD ebben az évben megkezdi az E6 jelzésű elektromos modellje értékesítését az Egyesült Államokban, jövőre pedig az európai piacin is megjelenik a kocsival. Az E6 a cég szerint hat órás menetidőre képes cirkáló üzemmódban, ez mintegy 300 kilométeres távolságnak felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.