BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Környezetvédelmi díjat kapott a BASF és a Hyundai autója

Már a márciusi Genfi Autószalonon is bemutatták az „i-flow” névre keresztelt autómodellt, amelynek kifejlesztéséért a BASF 2010-ben elnyerte az ÖkoGlobe nemzetközi környezetvédelmi díjat. A tanulmánymodellt a koreai Hyundai autógyárral közösen dolgozta ki a vegyipari cég.

Az autós és környezetvédelmi szaktekintélyekből álló zsűri a BASF-nek az „i-flow”-fejlesztéséhez nyújtott innovatív támogatását és az energia-hatékony közlekedés megteremtéséhez való hozzájárulását értékelte. A 2007-ben alapított ÖkoGlobe díjra 2010-ben több mint 100 pályázat érkezett.

A számos egyedi technikai megoldásnak köszönhetően az i-flow szén-dioxid kibocsátása mindössze 85g/km, ami jelentősen alacsonyabb a hasonló kategóriájú, hagyományos autókénál. A kibocsátás-csökkenés közel felét a BASF innovatív megoldásainak köszönhetően sikerült elérni. Az autó modern dízelmotorját szilárd poliuretán hab veszi körül és hatékonyan szigeteli - a megoldás a motort és a környezetet egyaránt védi.
A BASF új katalizátora négy kibocsátás-csökkentő technológiát ötvöz, mindössze két komponenssel.

A BASF a közlemény szerint folyamatosan dolgozik a fenntartható közlekedéshez szükséges termékek fejlesztésén. Különböző iparágakban tevékenykedő partnerekkel együttműködve a BASF az elektromos autók akkumulátorainak teljesítménynövelésén is munkálkodik. A társaság elsősorban új lítium-ion akkumulátorokban használható katódanyagokkal kísérletezik. A cél a hagyományos akkumulátorok teljesítményét 2-5-ször meghaladó erőforrások előállítása.

Az iparági partnerekkel együttműködve a BASF olyan organikus anyagokból készülő napelem előállításán is dolgozik, amely közvetlenül beépíthető a járművekbe. A mindössze néhány nanométer vastagságú, organikus napelemek olyan könnyűek, rugalmasak és átlátszóak, mint egy hajszálvékony fólia, így sokkal hatékonyabban felhasználhatók, mint a szervetlen alapanyagokból készülő elemek. Emellett várhatóan gyártásuk is sokkal költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos szilikon-alapú napelemeké.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.