BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig tart az ágazat lejtmenete

Az építőipari keresletet fellendítheti az átfogó épületrekonstrukciós program beindulása

Termelés. Folytatódott az építőiparban az év első felében a termelés visszaesése: az ágazat egésze 742,5 milliárd forint öszszegű építési-szerelési munkát végzett, ez 13,8 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) összegzésében. Ebben a jelentős mértékű visszaesésben meghatározó szerepe volt annak, hogy júniusban a termelés csaknem ötödével mérséklődött – mondta lapunknak Koji László alelnök, hozzátéve: ebben közrejátszott az is, hogy a tavalyi áfaemeléssel öszszefüggésben előre hozott teljesítmények miatt kiugróan magas volt a bázis.
Az építőipari termelés egészéhez hasonlóan mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének volumene 12,4 százalékkal csökkent az évkezdettől, ebben része volt a lakásépítések, ezen belül a szak- és szerelőipari munkák nagymértékű visszaesésének. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ebben az időszakban 15,5 százalékkal maradt el az előző évi magas bázistól, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egyharmados visszaesése miatt. Az egyéb építmények építésének előző esztendei bővülését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött, hasonló nagyságú új beruházások viszont nem indultak.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése szegmens – amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – termelése 10,4 százalékkal maradt el a tavalyi hasonló időszak teljesítményétől. Az egyéb építmények termelése viszont az előző évi kiugró növekedés után 20,6 százalékkal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – pedig 11,4 százalékkal mérséklődött.
Az ÉVOSZ értékelése szerint továbbra is domináns szerepet játszanak a termelésben az ötven főnél kevesebbet foglalkoztató cégek. E kis szervezetek adják az építőipari termelés több mint kétharmadát. Egyébként valamennyi létszám-kategóriába tartozó vállalkozás termelése csökkent a vizsgált időszakban, a legkevésbé a 10–19 főt foglalkoztató szervezeteké. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának a volumene 6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 0,5, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nagyobb volt a 2009. június véginél.

A lakásépítés helyzete.
Az év első felében 8688 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 9812 új otthonra adtak ki építési engedélyt. A használatba vettek száma 34, az új engedélyeké 41 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első fél évében volt. A befejezett lakásépítkezések száma két régióban közel felére, további háromban kétharmadára csökkent. Az új engedélyezéseké még inkább visszaesett, 5 régióban felére-harmadára csökkent. Csak a fővárosban kértek ugyanannyi engedélyt ebben a fél évben, mint az előző esztendő azonos időszakában. A használatba vett lakások száma – szemben a 2008 és 2009 közötti növekedéssel – az első negyedévben 26, a másodikban 41 százalékkal csökkent. 2010 első hat hónapjában hozzávetőlegesen annyi lakást vettek használatba, mint a 2000-es évek elején, az építési konjunktúra élénkülése előtt. A válságot tehát már nem csupán az építkezési szándékok fokozódó gyengülése jelzi, hanem a használatba vett lakások adatai is.
Építőipari várakozások.
Az építőipari kereslet a jövőben kedvező irányban változhat, ha a nemzetgazdaságilag fontos, elsősorban uniós forrásokból finanszírozott beruházások felgyorsulnak – vélekedett Koji László. A tervezett otthonteremtési program megvalósulásával a jelenlegi mintegy húszezres lakásépítés fokozatosan megkétszereződhet. Továbbá jelentős keresletnövelő tényező lehet az átfogó épületrekonstrukciós program elindítása is – jegyezte meg. Az év folyamán azonban a kereslet korlátozottsága, a vállalkozói építések visszaesése és az építési engedélyek csökkenő száma miatt a lakásépítés fellendülésére és általában az épületek építésének a bővülésére nem lehet számítani. A teljesítmény növekedése az egyéb építmények építése ágazatban valószínűsíthető, ez azonban nem tudja kompenzálni az épületek építésének a kiadott építési engedélyek számából következő visszaesését. Így 2010-ben továbbra is az építőipari termelés visszaesését jósolja az ÉVOSZ. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.