BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megroppantja a magyar kormány az orosz gázmonopóliumot?

Az orosz gázmonopólium számára veszélyt jelent, hogy Magyarország csatlakozni szándékozik az Azerbajdzsán, Grúzia és Románia által tervezett, Oroszországot elkerülő AGRI gázvezetékhez, mert azzal járhat, hogy nem vásárol földgázt a Déli áramlat vezetékből - továbbá Horvátország és Szerbia sem, amellyel egyesíti gázszállítási rendszerét - írta szerdán a Kommerszant című orosz lap a kedden Bakuban tartott azeri-grúz-román csúcsról, megemlítve, hogy azon részt vett Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Megállapodást írtak alá Magyarország, Azerbajdzsán, Grúzia és Románia vezetői kedden Bakuban az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektről, amelynek révén azerbajdzsáni földgáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába.

Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Basescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor aláírták a Bakui Nyilatkozatot, amely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága és az energiapiaci verseny megteremtéséhez – nyilatkozta Szijjártó Péter kedden.

Az aláírók támogatják a projektet , amelynek célja, hogy "az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország közötti összeköttetés által diverzifikálja a szénhidrogén erőforrások szállítását", és ösztönöznek "minden olyan szükséges lépést, amely biztosítja az Európai Unió támogatását az AGRI-val, mint a Déli Folyosóhoz és az európai energiabiztonsághoz történő hozzájárulással kapcsolatban."

Az orosz Kommerszant azt írja, hogy az AGRI gázvezetékhez még nem készültek tervek és megvalósíthatósági tanulmány, nincs hozzá finanszírozás és megbízható gázforrás sem. A Bakuban szerdán a három résztvevő ország állami földgáz-ipari konszernjei által megalapított vegyes vállalat egyelőre a tervezett vezeték megvalósíthatósági terveit dolgozza majd ki. Az elképzelések szerint a Kaszpi-tengeri Sah-Deniz lelőhelyről a Baku-Tbiliszi vezetéken át a Fekete-tengerhez jut, ahol a grúziai Kuleviban cseppfolyósítják, és tankhajókon jut tovább Romániába.

Egyelőre nem tudni semmit a vezeték finanszírozásáról, de a megállapodásban szerepel, hogy a résztvevő államok semmiféle garanciát nem nyújtanak – olvasható a Kommerszantban. A lap grúz forrásokból úgy tudja, hogy egyelőre minden részlet az előzetes vita stádiumában van, vagyis még semmi nem konkrét.

A terv védelmében elmondható, hogy a Nabucco és a Déli Áramlat sem halad zökkenőmentesen. Kiderült, hogy a Nabucco elkerüli Iránt, az egyik főbb forrást.

Nabucco-aggályok

Az EU támogatását élvező 7,9 milliárd dolláros gázvezeték projekt évi 31 milliárd köbméter földgázt szállít majd 2014-től a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Európába, pontosabban az ausztriai hálózati elosztó központba.

Egyes szakértők szerint a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását az iráni források bevonása nélkül, mivel Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgáz készletével.

A Déli Áramlat gázvezeték ugyanolyan gyorsan megépül, mint az Északi Áramlat - mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, egyben úgy vélte, a Nabucco vezetéknek kevés esélye van.

A Gazprom felkészült a Déli Áramlat elkezdésére

A munka eredményei, valamint a Gazpromnak a tervezésben és az ilyen nagyarányú projektek megvalósitásában rendelkezésre álló gazdag tapasztalatai lehetővé teszik számunkra, hogy 2013-ban elkezdjük a Déli Áramlat gyakorlati megvalósitását - olvasható a Gazprom közleményében.

Az AGRI

A Kommerszant azt írja, hogy az AGRI-nak nincs megbízható gázforrása. Az azeri fél ugyan állítja, hogy lesz elegendő gáz, de szakértők erősen kétlik, hogy ezt Baku a közeli jövőben rendelkezésre tudja bocsátani – írja a Kommerszant. A Sah-Denizben kitermelt gázmennyiséget ugyanis már eladta: nagy vásárló Grúzia és Törökország, Irán évi egymilliárd köbmétert vesz, a Gazprom pedig szeptember elején megállapodást írt alá az eddigi évi egymilliárd köbméter kétmilliárdra emeléséről, s a felek hangsúlyozták a további emelési terveiket.

A moszkvai kormány és a külügyminisztérium forrásai úgy nyilatkoztak, hogy Oroszországot teljesen hidegen hagyja az AGRI terve, mert Azerbajdzsán minden eladó gázát a Gazprom vásárolja fel, az állítólagos azeri tartalékokról szóló közléseket pedig még egyetlen független szakértő sem erősítette meg, ráadásul az AGRI a Nabuccótól vonja el a gázt. Bakui források szerint a találkozón ezért nem vett rész José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke és Peter Ottinger energetikai biztos.

A csúcson részt vett Orbán Viktor magyar kormányfő - említette meg a lap, s rámutatott: Magyarországon az éves gázfogyasztás mintegy 14 milliárd köbméter, s ennek mintegy 80 százaléka érkezik Oroszországból. Tekintettel arra, hogy az ország most egyesíti gázvezeték-rendszerét Horvátországgal és Szerbiával, az AGRI megépülése azzal járhat, hogy a Gazprom elveszti piaca jelentős részét e három országban.

Egyes szakértők szerint a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását az iráni források bevonása nélkül, mivel Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgáz készletével. Putyin kritikája "A Nabucco vezetéknek csekély az esélye, mert nincs garantált gázforrása. Oroszország nem szállít a Nabuccóba gázt, az iráni lelőhelyeket még nem tárták fel, s Azerbajdzsán Oroszországgal szerződött a gázszállításra. Türkmenisztán jön még szóba, de nem tudni, onnan mennyi gázt kaphat a Nabucco, mivel onnan Kínába fektettek vezetéket, amelynek éves kapacitása 30 milliárd köbméter" - mondta.

Rámutatott, hogy egyéb akadályok is tornyosulnak a Nabucco előtt, például Türkmenisztán és Azerbajdzsán területi vitája a Kaszpi-tenger megosztása felett. Ilyen körülmények között egy vezeték építése "enyhén szólva nehézkes, hogy ne mondjam lehetetlen - fogalmazott. Elméletileg persze nem zárom ki, hogy ez lehetséges, ha akad társaság, amely sokéves szerződések nélkül kész megkezdeni a vezeték építését" - ironizált Putyin. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.