BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Céges gépeken nem lájkolhatnak az alkalmazottak

Kevésbé a munkavállalók figyelmének elterelése, sokkal inkább az ipari kémkedéstől való félelem miatt tiltja le a legtöbb német vállalat a céges számítógépeken a közösségi oldalak használatát. Szakértők szerint ugyanakkor alaptalan az ilyen félelem – áll a WirtschaftsWoche írásában.

A Network Box felmérése szerint az Egyesült Államokban a Facebook-ot nyitják meg legtöbbször az irodai alkalmazottak, mégis Mark Zuckerberg oldala kapcsán a legtöbbször az adatvédelem tekintetében merülnek fel kétségek.

A német nagyvállalatok jó része éppen ezért nem engedélyezi a Facebook és a hozzá hasonló közösségi oldalak megnyitását, ha az alkalmazottak a céges számítógépüket használják. A legtöbb helyen az alkalmazottak a videomegosztó portálokat - mint például a youtube.com - sem használhatják.

A lap több vállalatot kérdezett meg, a Porsche alkalmazottai kifejezetten az ipari kémkedés megelőzése érdekében használhatják csak otthon a közösségi oldalakat, mint mondják az egész Volkswagen-konszernen belül központilag tiltják ezeket az oldalakat; hasonló félelmek vezetik a Commerzbank vezetőségét is.

A Daimler és a Linde alkalmazottai viszont azért nem érhetik el ezeket az oldalakat, mert a vezetőség véleménye szerint rontja a hatékonyságot. Egy tanulmány szerint az ilyen oldalakat tiltó vállalatok mintegy 30 százaléka hivatkozik a hatékonyság csökkenésére, többsége – 56 százaléka – szerint az adathalászat miatt maradjon a Facebook-használat az otthoni gépeken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.