BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évente félmilliárd eurót veszít az unió turizmusa

Több mint félmilliárd eurót veszítenek az EU országok a vízum megszerzésének nehézségei miatt az Európai Utazásszervezők Szövetsége (ETOA) szerint. Legutóbb Macedónia, Montenegró és Szerbia kapott vízummentességet.

A szövetség által készített felmérés szerint csak Kínából az EU-ba látogatást tervezők 26 százaléka nem jön el a vízumkérelmezés gondjai miatt - írja a Turizmus Online. Jóllehet, áprilistól a schengeni vízum 15 országra érvényes, de ettől függetlenül maradtak a megszerzés nehézségei – állítja az ETOA.

A felmérésben a szövetség kiemeli, hogy a konzulátusok büszkék is arra, hogy kiszúrják az beutazásra alkalmatlanokat, miközben nem jegyzik azt a jelentős számú utast, aki a vízum megszerzésének nehézségei miatt nem kel útra.

Az Európai Bizottság legutóbb Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgárainak vízumkötelezettségét törölte el. A döntés értelmében a három ország polgárai új, biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevelük birtokában utazhatnak majd vízummentesen a schengeni térség országaiba, illetve Svájcba, Izlandra és Norvégiába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.