BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megeszi a profitot az erős jen: vészjelzést adott le a Nissan

A Nissan Motor Co. Japán egyik legnagyobb exportőreként komoly veszteségeket könyvel el a napok óta erősödő jen miatt, a vállalat vezetősége kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az árfolyam-emelkedés akár a vállalat egész negyedéves profitját is elviheti.

Toshiyuki Shiga, a Nissan vezérigazgatója szerint a vállalat szó szerint krízis közeli állapotba került a japán fizetőeszköz erős árfolyama miatt. Állítása szerint nem csak a Nissan, hanem a fő exportáló vállalatok negyedéves profitja mehet rá az erős japán fizetőeszközre- hívta fel a figyelmet a vezérigazgató a Nissan Fuga a hibrid változatának bemutatóján.

Az autógyártó figyelmeztetése nem az első, amely az erős jen exporthatásaira hívja fel a figyelmet. Az ágazat nyereségét ugyanis a tengeren túli értékesítés húzza, ám az erős japán fizetőeszköz miatt egy jenért jóval kevesebbet fizetnek, veszteséget okozva az exportőröknek.

Egy jenért hétfőn 80,41 dollárt adtak, ez 1995 áprilisa óta a legerősebb árfolyam, akkor a japán deviza 79,95 dollárt is elérte. Minden egy jen csökkenés a dollárhoz képest 15 milliárd jennel csökkenti a Nissan üzemi eredményét – közölte a vállalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.