BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakul a kkv-hitelpiac

Óvatosabbá és árérzékenyebbé váltak a kölcsönért folyamodó cégek

Finanszírozás. A kis- és középvállalatok hitelállománya még stagnál, de közben átalakulnak a cégek hitelezéssel kapcsolatos igényei – mondta a Világgazdaságnak Dercsényi György, a Raiffeisen Bank kisvállalati üzletágának vezetője a hitelintézet vállalkozói konferenciáját követően. Tapasztalatai szerint az új hitelek értéke éppen csak eléri a korábbi kölcsönökből törlesztett összegekét, ugyanakkor a hiteligénylők sokkal óvatosabbak és árérzékenyebbek lettek.

Az üzletágvezető úgy véli, hogy a bankoknak a lehetséges ügyfelek átalakult igényeihez kell igazítaniuk hitelezési gyakorlatukat. Korábban a hitelintézetek elsősorban kockázattűrésben versenyeztek egymással az ügyfelekért, újabban viszont inkább a jobb ügyfelek által támasztott igényeket szeretnék kielégíteni, és hitelbírálatkor felértékelődött a hitelcél és az adós múltjának vizsgálata.

Ennek megfelelően a Raiffeisen Bank jó ár-érték arányú szolgáltatáscsomagokat kíván nyújtani egy olyan vállalati ügyfélkörnek, amely náluk vezeti főszámláját, pozitív vállalkozói múltja van, átlátható viszonyok között működik és alaptevékenységéhez szükséges célokra kér hitelt. Ugyanakkor a hitelintézet érthetőbb és átláthatóbb szolgáltatásokat kínál.

Az üzletágvezető elmondta, hogy eddig még egyik ágazatban sem láthatók komoly élénkülés jelei, de már az idei esztendő negyedik negyedévében némileg növekedhet a hitelállomány. Szerinte először a nagy hozzáadott értékkel dolgozó vállalkozások heverhetik ki a válság következményeit. Ugyanakkor érdekesek lehetnek a bankok számára a válságágazatok is, melyekben a túlélők megszerezték a kivonulók ügyfeleit, ezért most fejleszteniük kell vállalkozásukat.
A svájci frankban eladósodottak többsége rosszabbul járt, mintha forintban vett volna fel kölcsönt, mégis van létjogosultsága a devizaalapú hitelezésnek – vélekedett Dercsényi György a rendezvényen. Szerinte annak a vállalkozásnak, amelyik zömmel devizában szerzi jövedelmét és költségei elsősorban forintban keletkeznek, a kockázatait természetesen fedezi egy devizahitel, mert a hitel terhei, valamint a bevételek és a kiadások különbsége egy irányba mozog.

A kis- és középvállalkozások jelentős része még nem heverte ki a válságot, de néhány szektorban – például az exportra termelő cégeknél – már látható a növekedés – közölte a Budapest Bank által meghirdetett Partner-díjra beérkezett pályázatok alapján Boldis Zoltán, a Budapest Bank Business termék- és folyamatfejlesztési vezetője.
A szakember szerint a válság első hulláma lecsengett, a nagyon kritikus szektorokban tevékenykedő vagy a rugalmas alkalmazkodásra képtelen cégek fizetésképtelenné válásán már túl vagyunk. Bizonyos szektoroknál már érzékelhető a növekedés, például az exportáló cégeknél, amelyekre kedvezően hat a forint jelenlegi árfolyama.

Úgy véli, hogy hamarosan a normál finanszírozási igények is jelentkeznek, de a bankok kockázati étvágya alacsonyabb lesz az elkövetkező 10 évben, mint 2008 előtt, mert a válság ráébresztette őket arra, hogy nem a mennyiségi versenyt kell folytatni. Nagyobb hangsúly kerül ezután is a bankok tanácsadói szerepére, a partneri együttműködésre, ezzel együtt sokkal óvatosabb lesz a hitelezési politika.

A pályázatokból az is kitűnt, hogy 2010–11-ben egyre több cég tervez beruházást vagy korábban megkezdett beruházása folytatását. Boldis Zoltán úgy látja, az üzleti aktivitás és beruházási kedv élénkülése egyelőre csak kismértékben köszönhető a nagyobb megrendeléseknek. A tavalyi év még a fejlesztések elhalasztásáról szólt, de néhány alapberuházást – például gépek vagy teherautók lecserélését – már nem tudnak tovább halogatni a cégek. Kapacitásnövelő beruházások még kisebb arányban jellemzők, hiszen a kis cégek többsége egyelőre a ki nem használt kapacitások felfuttatására törekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.