BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázmegállapodás Szófiában

Bulgáriában projektcég születik a Déli Áramlat beruházásra, nálunk módosult a DÁ Zrt. igazgatósága

Ötven-ötven százalékos vegyes vállalat alapításáról állapodott meg Alekszej Miller, az orosz Gazprom igazgatósági elnöke, továbbá Maja Hrisztova és Jordan Georgiev, az EAD bolgár energiaholding ügyvezető igazgatója. A szombati eseményen jelen volt a két ország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin és Bojko Boriszov is. A Déli Áramlat Bulgaria AD-nek kell előkészítenie az orosz gáz új európai szállítási útvonalának bulgáriai beruházását, megvalósíthatósági tanulmányát. E cég dolga lesz a finanszírozás megszervezése, majd az üzemeltetés is – jelentette be a Gazprom.

A ceremónián Alekszej Miller a vezetékprojekt kapcsán a növekvő európai gázigényről és a transzeurópai gázinfrastruktúra-rendszer bővítésének szükségességéről beszélt, Maja Hrisztova pedig a szállítási útvonalak diverzifikálását és az európai gázbiztonság növelését emelte ki. Mégis, továbbra is nyitott, hogyan lehet a mostaninál biztonságosabban és nagyobb mennyiségben gázt juttatni Európába. Ismert, hogy a gázbiztonság kérdése azt követően került előtérbe, hogy az orosz–ukrán gázárviták miatt 2006-ban és 2009-ben is rövid zavar támadt az Ukrajnán keresztüli gáztranzitban. Az ukrán vezetés szerint mindazonáltal fölösleges egy Ukrajnát elkerülő csövet lefektetni, inkább az ország gázrendszerét kell felújítani, kibővíteni. Mivel a beruházás orosz részvétellel folyna, ez garanciát is jelenthet a zavarmentes szállításra. A kivitelező konzorcium élére egyébként épp a szófiai cégalapítás előtti napon nevezték ki Jurij Bojko ukrán fűtőanyagipari és energetikai minisztert. Az Interfax-Ukrajna emlékeztet, hogy a konzorcium orosz tagja, a Gazprom szerint a társulásnak részt kellene vennie a nyugat-ukrajnai, független gáztárolók üzemeltetésében is.

Alekszander Nazarov, az orosz Metropol elemzőcég vezető gázpiaci elemzője szerint azonban a Gazprom aligha fogja mind a két projektet megvalósítani. „Ha a Déli Áramlat mellett dönt, fölösleges az ukrán gázrendszerre is költenie” – fejtette ki a Russia Todaynek. Nazarov szerint az is elképzelhető, hogy csak az orosz részvétel nélküli Nabucco gázprojekt valósul meg, és nem lesz sem Déli Áramlat, sem ukrajnai fejlesztés.

Bulgáriának is van B terve. Talán nem véletlen, hogy pont az orosz delegáció szófiai érkezése napján tett közzé a BTA bolgár hírügynökség egy összefoglalót arról, milyen jól halad a rivális Nabucco előkészítése: épp lezárult egy tárgyalássorozat a nyomvonalban érintett kilenc bulgáriai régiónak a vezetőjével. Ismert, hogy Bulgária mellett Magyarország, Ausztria és most már Románia is készül a Nabucco projektre is. A hivatalos orosz és európai álláspont szerint egyébként a két projekt nem rivalizál, mindkettőre szükség van.

Az orosz kormány közleménye szerint – amelyet az RBK orosz internetes lap idéz – a Gazprom Export kész 2012 végétől 5-7 százalékkal olcsóbban adni a gázt Bulgáriának, a Bulgargazzal pedig hamarosan hosszú távú gázszállítási szerződést köt. E tervekről maga a Gazprom nem számolt be.
Némi előrelépés Magyarországon is történt a Déli Áramlat ügyében: új igazgatósági tagokat küldött a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-be a magyar tulajdonos, az MFB addigi képviselői helyére. Az orosz–magyar projektcég új magyar cégvezetője Tordai Zoltán, aki a nonprofit Corvinus Támogatásközvetítő Zrt. elnöke és az MKK Zrt. fb-tagja, az orosz pedig Alekszej Zajcev, az orosz–német Panrusgáz Zrt. vezérigazgatója, s aki már május óta ott van az igazgatóságban. A három igazgatósági tagból a két orosz vezető neve január óta szerepel a listán: Alekszander Medvegyevé, a Gazprom Export általános igazgatójáé és Vlada Ruszakováé, aki a Gazprom stratégiai ügyekért felelős igazgatósági tagja. Az új igazgatósági tag Csepely-Knorr Tamás szakjogász, a Hungarofest fb-tagja. A két új magyar igazgatót adó cégek az MFB csoportba tartoznak.

Tervek Belenében

Az év végéig elkészülnek a bulgáriai Belenében építendő új atomerőmű műszaki tervei, döntöttek szombaton Szófiában. A fővállalkozó az orosz Atomsztrojexport. A beruházást várhatóan Oroszország finanszírozza, korábban már felkínált 1,9 milliárd eurót az első két év munkálataira. A beruházás orosz tulajdonosa, a Roszatom konszern később hajlandó lesz kisebb hányadokat eladni, stratégiai befektetőknek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.