BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szócska Miklós az egészségügy megmentésére hívta meg a konferencia résztvevőit

Az egészségügyi államtitkár a Világgazdaság Egészségügyi Konferenciáján arról beszélt, hogy az egészségügyi intézményrendszert a természetes földrajzi egységeknek megfelelően alakítanák át, s az állam átvenné a kórházakat azoktól az önkormányzatoktól, amelyek túladnának rajtuk.

Szócska Miklós államtitkár úgy fogalmazott:a kormányváltást követően tisztában voltak az ágazatban meglévő mély depresszióval, tudták, hogy nagy a zűrzavar, de annak mélységével nem voltak tisztában. Az elmúlt hónapok a parnerekkel való tárgyalásokkal, s az egészségügy megmentésére tett intézkedésekkel telt el. Ennek érdekében kapott az ágazat 27,5 milliárd forintot a kórházi adósságok kiegyenlítésére, s év végén az egészségbiztosító tartalékait is kiosztják. Az államtitkár szerint a jövő évi költésgvetésben kiemelt ágazatként szerepel az egészségügy, hiszen az ideinél nagyobb összegből gazdálkodhat, ami a jelenlegi gazdasági körülmények mellett elismerést érdemel. Ennek ellenére 2011 még a túlélés éve lesz csupán, hiszen jelentős forráshiány van az ágazatban, amit a gazdasági növekedéssel párhuzamosan lehet pótolni.

A további megszólalásokat megtekintheti itt

Utalt arra, hogy az egészségügyi intézmények finanszírozásában ma alkalmazott teljesítmény-volumenkorlátot fel kívánja számolni a tárca, ennek gazdasági előfeltételei vannak. Deregulációt kell végrehajtani az ágazatban, s egységes informatikai rendszert alakítanak ki. Elmondta: az ágazatban lévő munkaerőhiányon kiszámítható életpálya megtervezésével lehet segíteni, aminek kidolgozása folyik. 

A kórházak eladósodottságát felmérő rendszert hoztak létre, és folyamatosan monitorozzák az intézményeket, így negyedévenként pontos képet lehet alkotni erről a területről.

Konszolidációs menedzsment-teamek alakulnak az intézmények vezetőiből, s a költséghatékonyabb gyógyítás és a várólisták csökkenbtése érdekében a betegutak megszervezését tervezik. Cél, hogy az emberek az állapotuknak megfelelő helyre, ha lehetséges a lakóhelyükhöz közel kapjanak definitív ellátást. Ennek érdekében megerősítik a háziorovsi ellátást, az alapellátás jövőjéről várhatóan novemberben részletes program készül.

Ötszintű progresszív szakellátási rendszer bevezetését tervezik, ezek: a járóbeteg, a városi, a megyei, a nagytérségi, és országos ellátás. Vannak  területek, ahol központosítani kell az ellátást, egy-egy területi egységhez nagyjából egymillió lakos tartozik majd. A jövőben előtérbe kerül a progresszívitás preferálása, s a járóbeteg szakellátás és az egynapos ellátás előtérbe kerülése.

Bejelentette azt is: ma már hivatalosan tárgyalnak azokkal az önkormányzatokkal, amelyek át akarják adni az álamnak az egészségügyi intézményeiket. A kórházak állami kézbe kerülésével, a hatékonyabb gazdálkodás érdekében, az állam szükség esetén akár az intézmények tulajdonosi struktúrájába is beavatkozik.

A biztosításban továbbra is az egységes kockázatközösség fenntartása a cél, és közelíteni az egészsszeretnék az egészségügy közkiadásait a visegrádi országokéhoz, ami 6%, a magyar viszont 4,3%. Ez persze még távolabbi lehetőség.

A gyógyszertár nem traffik, az üzleti megközelítés ellenkezik a népegészségügyi célokkal - jelentette ki. Bejelentette azt is: 15 milliárd forint áll rendelkezésre népegészségügyi programokra, így elmondható, hogy a kormány rendelkezik azok megvalósításához szükséges eszközökkel.

Szócska Miklós a konferencián átadta lapunk egészségügyi szerkesztőjének az Újraélesztett egészségügy- Gyógyuló Magyarország című vitairatot. A Semmelweis Terv az egészségügy megmentését szolgálja, amely a társadalom véleményén alapulhat. Ennek érdekében a konferencia résztvevőit is meginvitálta az államtitkár a hamarosan megrendezendő konzultációkra. Az érdeklődők az [email protected] honlapon regisztrálhatnak a véleményformáló eszmecserékre - mondta Szócska Miklós.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.