BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új pénzügyi szolgáltatás kkv-knak

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) lehetőségeinek kihasználásában és a forrás-hitelhiány leküzdésében kíván segíteni tagjainak az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ). Ezért arra vállalkozott, hogy saját pénzügyi szolgáltató hálózatot hoz létre, hat piaci alapon működő tanácsadó és pénzügyi cég bevonásával.

A kisvállalkozások versenyképes működéséhez feltétlenül szükséges, hogy a korszerű, gyors és megbízható információ áramlás napi gyakorlattá váljon - indokolta a kezdeményezést Szűcs György, az IPOSZ elnöke. Szerinte ezt segítheti elő a hálózatépítés, például a január közepére ígért új - technikai megújulást, innovációt, új munkahelyek teremtését, képzést stb. szolgáló - pályázatokra történő gyors és szakszerű jelentkezésnél.

Az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a kkv-szektor megerősítése, teljesítményének növelése áll, ehhez az IPOSZ partner. Ugyanakkor e cél eléréséhez az egyik legfontosabb a pénzügyi forrásokhoz való akadálytalan hozzájutás.

Az IPOSZ-hoz tartozó 238 ipartestületbe és szakmai szövetségbe tömörült közel 50 ezer családi-, mikro-, kis- és középvállalkozás jelenleg 200 ezer alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon. Az elnök szerint ha a kisvállalkozások esélyt látnak a versenyképes működésre, fejlődésre, akkor könnyebben biztathatók arra, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, például vegyenek fel legalább egy alkalmazottat. Jelenleg Magyarországon a mintegy 600 ezer vállalkozás 67 százaléka alkalmazott nélkül működik.

Fontos az álláskeresők foglalkoztathatóvá tétele is. Ehhez megfelelő (át)képzés, begyakorlás kell. Ezért az új pályázatoknak a fenntartható munkahelyek létrehozásához, az alkalmazottak felvételéhez kell nyújtani támogatást.

Az IPOSZ bízik abban, hogy az új pályázati konstrukciók hozzájárulnak majd az ipari udvarok, kereskedőházak és a szövetség korábbi regionális munkaszervezői irodáinak feltámasztásához is. Ezek a gazdasági konstrukciók más EU-tagállamokban mind a mai napig prosperálnak.      
Kassai Róbert, az Európai Unió Kézműves-, Kis- és Középvállalkozói Szövetsége (UEAPME) alelnöke, az IPOSZ elnöki tanácsadója szerint a hazai gazdasági helyzet is a hálózatépítés mellett szól. A kkv-k eddig de facto a megítélt EU-támogatás alig 10 százalékát tudták megszerezni. A csődeljárás alá vont vállalkozások adótartozása meghaladja 1150 milliárd forintot és ennek több mint ötszöröse a körbetartozás által érintett összeg.

Az új rendszer biztonságot nyújt minden érdekelt félnek: a vállalkozásnak, a pénzintézetnek és az IPOSZ szolgáltatóinak is. Ami a legfontosabb: hitelképes vállalkozókat jól előkészített pályázatokkal segítik majd, s áttörést várnak a lelassult hitelezés felgyorsulásában is. Ráadásul a szolgáltatások az ipartestületeken keresztül nem csak az ipartestületi tagoknak, hanem minden magyar kkv-k számára elérhetőek, áttekinthető, korrekt pénzügyi alapon.

Egyidejűleg már a rendszer folyamatos bővítésén is gondolkoznak. Szeretnék elérni, hogy országos, regionális és helyi szinten az információáramlás, valamint a szakhatóságokkal az együttműködés napi gyakorlattá váljon.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.