BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai háztartások feléből még hiányzik a "netfüggő" PC

A személyi számítógép manapság már sok magyarországi háztartásban elérhető, legtöbbjük világhálós kapcsolattal is rendelkezik. Nem nagyon fogyatkozik ugyanakkor azok száma, akiknek ma még hiányzik az otthonából az internetre csatlakoztatott PC, ez a hazai háztartások közel felét jelenti - hívja fel a figyelmet a Bellresearch piackutató egyik legfrissebb felmérése.

Szakértők szerint a legfőbb visszatartó tényező az igény, a motiváció hiánya és az érdektelenség, a PC-vel nem rendelkezők háromnegyede szerint a háztartásában senkinek sincs rá igazán szüksége, és a legtöbbek számára ez egyúttal a legfőbb ok is, amiért nem sietnek beszerezni.. Kedvezőtlen jövedelmi viszonyokra jóval kevesebben hivatkoznak - a válaszadók kevesebb, mint kéttizede számára jelent ez elsődleges korlátot -, csakúgy, mint a hozzáértés hiányára.

A vizsgálatba bevont háztartások tervei sem kecsegtetnek túl sok jóval: a PC-vel nem rendelkezők mintegy négyötöde biztosan nem készül a következő egy évben asztali vagy hordozható személyi számítógépet vásárolni, és csupán két százalékuk biztos a jövőbeni vételi szándékában. Ha viszont rászánja magát, az otthoni pc beszerzését fontolgató áztartások több mint a fele internet-előfizetést is vásárolna a géphez. Ugyanakkor relatíve sokan - a válaszadók egyharmada - bizonytalanok e tekintetben.

A háztartások számítógép- és internet-ellátottsága közötti olló lassan bezárul. Míg öt évvel ezelőtt a 37 százalékos PC-penetráció jó kétszerese volt az internet elterjedtségének, mára a különbség alig négy százalékpontra apadt - mutatnak rá a kutatók. Nagyon megfogyatkozott tehát az a tömeg, akikhez "már csak" az internetet kell odavinni, mert az eszközük és az alapvető számítógép-ismeretük megvan a világháló használatához. Ugyanakkor a PC-vel már rendelkező hazai háztartások bő négyötöde nem tervezi a következő egy évben internet előfizetés vásárlását.

Az otthoni gépek többsége ma még asztali gép, bár a hangsúly egyre inkább a hordozhatóságra terelődik.

A PC-piaci belépési korlát "leszállítását" többek között a hardverek árának elképesztő mértékű esése tette lehetővé. Míg tíz éve egy középvezetői fizetés kellett egy átlagos konfiguráció beszerzéséhez, addig mára a minimálbérnek megfelelő pénzösszegből is megvásárolható egy számos feladatra alkalmas, az egy évtizeddel ezelőttinél nagyságrendekkel fejlettebb számítógép.

A gyermekes háztartások szinte kötelezőnek érzik valamilyen PC beszerzését, hasonlóan a diplomás családfők elvárásaihoz. A korosztályokat tekintve a 60. életév körül csökken jelentősen az érdeklődés a számítógép iránt.

Az ennél fiatalabbak, köztük a 40-es, 50-es éveikben járó "középkorosztály" nem idegenkedik a számítógép-beszerzéstől, még ha nem is feltétlenül ők az elsődleges felhasználók a családban. Ahol pedig legalább egy fiatal van, ott szinte biztosan találunk számítógépet.

A régebbi gépeket általában megtartják és tovább használják a családok az új eszköz beszerzése után is, csak kevesen ajándékozzák el azt. Bár ma még kevés háztartásban találunk egynél több számítógépet, de a trend mindenképp a közös használatú "háztartás-számítógép" felől az egyéni használatú eszközök felé mutat - emelik ki a BellResearch elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.