BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Besúgta társait a Samsung - 857 millió eurós bírság LCD gyártóknak

Az Európai Bizottság szerdán öt tajvani és dél-koreai elektronikai céget bírságolt meg több mint 600 millió euróra amiatt, hogy 2001-2006 között összehangolták az általuk gyártott laposképernyők árait.

Az áregyeztetésben résztvevők közül a legnagyobb bírságot a Chimei InnoLUx kapta, 300 millió eurót, az LG Display-nek 215 millió, az AU Optronics vállalatnak 116,8 millió eurót kell fizetnie az összesítve 649 millió eurós összegből.

Az ügyben két további kisebb vállalat - a Chunghwa Picture Tubes és a HannStar Display Corp. - mellett a Samsung Electronics is érintett volt, de a Magyarországon is érdekelt cég megbüntetésétől végül eltekintett a bizottság, mert a vállalat "súgott" az uniós versenyjogi testületnek az ügyben.

A brüsszeli döntés ismertetése kapcsán Joaquin Almunia versenykérdésekben illetékes biztos elmondta: a szóban forgó cégek 7 milliárd euró értékben adtak el LCD-paneleket az európai piacon az összehangolt árakon, ami komolyan érintette a vevőket, hiszen a legtöbb LCD-képernyő - akár televíziókról, akár számítógépekről van szó - Ázsiából érkezik Európába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.