BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés a tisztán magyar cég a nagyok közt

A 2009-ben mérleget leadó, 20 milliárd forintot meghaladó árbevételű magyar cégek között mindössze 14 olyan vállalkozás található az Opten cégadatbázisában, amelyek tulajdonosi köre kizárólag magyar magánszemélyekre vezethető vissza – derül ki a Gazdaság.hu online hírügynökség összeállításából.

A listára került cégek közül csupán kettő található Budapesten, többségük kereskedelemmel foglalkozik, de bekerült két gyártó is, valamint egy útépítéssel foglalkozó társaság is. A 14-ek együttes árbevétele 430 milliárd forintot tesz ki, ez kevesebb, mint negyede a legnagyobb Mol Nyrt. hasonló adatának. Valamennyi cég nyereséges, együtt csaknem 16 milliárd forint mérleg szerinti eredményt tudnak felmutatni. A 14 társaság csak tavaly 2,1 milliárd forint társasági adót fizetett be a költségvetésbe.

A listavezető a bajai, mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó Axiál Kft. 56,9 milliárd forint, a második a jászberényi Jász Plasztik Kft. 54,7 milliárd forint, a harmadik pedig 43 milliárdos árbevétellel a Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. A legnagyobb, magyar kézben lévő cégek között több élelmiszer-kereskedőt találunk (a CBA-t, a Coop-társaságokat), továbbá a budaörsi CHS Hungary Kft.-t, amely magát a magyar számítógépes piac legnagyobb disztribútoraként említi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.