BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig kevesebbet keresnek a nők

A szebbik nem fizetése vezető beosztásban sem éri el a férfiakét, bónuszaik is alacsonyabb összegűek

Nagyok a különbségek a két nem fizetései között, főként a felsőbb beosztásúaknál. A férfiak bónuszának például alig felét kapják a hasonló munkakörben dolgozó nők – derült ki a Hay Group Magyarország legfrissebb gyűjtéséből. A 2010-es adatokon alapuló felmérésből kirajzolódik, hogy hazánkban nemcsak az alapbérük alacsonyabb a nőknek, de még vezetőként is kevesebbet kapnak, mint férfi kollégáik – sőt, a kifizetett prémiumok összege is kisebb a nők esetében, mint a férfiaknál. Erre 435, zömmel multinacionális vállalattól kapott adatok alapján derült fény.

Még a szerződésekben rögzített – ezért a diszkriminációnak kevesebb teret hagyó – alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött. Az elemzés szerint a hölgy munkavállalók átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékát vihették haza az idén. A különbség felső vezetői szinten a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak. Az elmaradás azonban sokkal radikálisabb a vezetői megítéléstől függő bónuszokat tekintve: a hölgyeknek juttatott teljesítményalapú kifizetések átlagosan 23 százalékkal alacsonyabbak. A legszembetűnőbb azonban a felső vezetőknek kifizetett bónuszok eltérése: ezek a hölgyeknél 51 százalékkal alacsonyabbak, de a helyzet nem javul akkor sem, ha az éves szinten előre meghatározott célprémiumokat tekintjük – áll a kutatásról kiadott jelentésben. A topmenedzser nők esetében a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebb nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó hölgyek nagyjából a férfiak célprémiumainak a 87 százalékát remélhetik.

A nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, a felmérés eredményei alapján az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg a vállalati ranglétrán felfelé haladva: a felső vezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív, illetve az alsóbb szintű szakértői pozíciókban törik meg. Még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk – kommentálta az eredményeket Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője.

Manapság fontos a cégeknek, hogy a legkiemelkedőbb munkatársakat megfelelően motiválják, és sikerrel tartsák meg őket – fejtette ki lapunknak a szakértő a tanulmánnyal kapcsolatban. Az Európai Unióban is fontos téma a nőkkel szembeni egyenlő bánásmód, és kíváncsiak voltak rá a szakértők, hogy hazánk hogy áll ezen a téren, főként úgy, hogy a közelgő uniós elnökség kapcsán is középpontba kerülhet ez a terület. A felméréssel azonban elsősorban arra kívántak rávilágítani, hogy milyen fontos a megfelelő és transzparens teljesítményértékelés, hogy ezáltal a munkavállalók motiválása hatékony legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.