BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lehet a csokiban? - Az EU megadta magát a multiknak

Az olasz csokoládégyártók felháborodva vették tudomásul, hogy az Európai Unió területén nem használhatják a "tiszta csokoládé" megjelölést termékeiken.

Az Európai Bíróság most meghozott döntése évtizedes vita végére tett pontot azzal, hogy kimondta: az olaszok nem helyezhetik el a "tiszta csokoládé" feliratot a termékeiken, ezzel jelölve, hogy az édesség nem tartalmaz idegen eredetű növényi zsírt. A konfliktus 1999-ig nyúlik vissza, ekkor fogadta el az EU azt a jogszabályt, amelynek értelmében a gyártók legfeljebb 5 százalék erejéig használhatnak a kakaóvajon kívül más növényi zsírt is.

Az olasz prémium csokoládék gyártói azóta a csomagoláson elhelyezett címkével jelzik, hogy termékeikben kizárólag kakaóvaj található, de az Európai Bíróság döntése nyomán ez a továbbiakban nem legális.

A Deutsche Welle által megkérdezett termelők szerint a mostani döntés felháborító és azt jelzi, hogy az EU ismét meghajolt a multik akarata előtt. Az olasz cégek arra hivatkoznak, hogy a növényi zsírok idegenek a csokoládékészítéstől, főleg, ha ráadásul hidrogénezettek is.

És bár a régió gyártói több millió eurót takarítottak meg a helyettesítő zsírokkal, a döntés óriási veszteséget jelent az olyan, kakaót termesztő országoknak, mint Ghána vagy Elefántcsontpart. Igaz persze, hogy a fogyasztók elvileg a címke nélkül is rájöhetnek, tartalmaz-e más zsírt az adott termék, de a csomagolások hátoldalán található feliratokat sok esetben annyira apró betűkkel nyomtatják, hogy alig olvashatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.