BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágul a szén az ausztráliai áradás miatt

Az Ausztrália északkeleti Queensland államán végigsöprő árvíz nagy mértékben korlátozhatja a világ szénellátását, felhajthatja az árakat és növelheti globális gazdaságra nehezedő inflációs nyomást.

Az északkelet-ausztráliai állam, amelynek jelentős része jelenleg víz alatt áll, biztosítja a világ acélgyártásban használt kokszolható szén felét. A hőtermeléshez használt szenet is beszámítva Ausztrália a világ öt legnagyobb szénexportőrének egyike. Több hétbe is beletelhet, amíg a vízzel elárasztott bányákat ismét újra lehet nyitni – mondta az AFP-nek Ben Willacy, a Wood Mackenzie elemzője Sydneyben.

A Global Insight kutatóintézet becslése szerint az ausztráliai árvíz mintegy 90 millió tonnás éves termelési kapacitást iktatott ki. A Commonwealth Bank of Australia legutóbb már tonnánként 253 dollárral jegyezte a Peak Downs prémium minőségű kokszolható szenet. Fél évvel ezelőtt az ár alig 200 dollár volt.

A Global Insight szerint a magasabb árat az acélgyártók valószínűleg tovább emelik, növelve a gyártási költséget az olyan acéligényes berendezésekben, mint az olajfinomítók és a petrokémiai berendezések. Ráadásul az acélpiac eleve feszülten indult neki a 2011-es évnek, mivel Ázsia óriási keresletet generál, de az időjárási körülmények megnehezítik az ellátást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.