BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszerválság küszöbén áll a világ

A világ vélhetően újabb nagy élelmiszer válság küszöbéhez érkezett, és ennek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a szubvenciók és a vámok, amelyek torzítják a kínálat és kereslet globális egyensúlyát - figyelmeztetett az ENSZ Élelmezés- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) igazgatója.

Jacques Diouf emlékeztetett arra, hogy a FAO élelmiszerár-indexe, amely a különféle élelmiszerféleségek exportárát veszi figyelembe, rekord magasságot érte el 2010 végén, meghaladva a 2008-ban regisztrált élelmiszerválságban mért árszintet. "A magasabb árak és a volatilitás a következő években is folytatódni fog, amennyiben nem birkózunk meg a nemzetközi mezőgazdasági rendszer egyensúlyhiányának strukturális okaival"- figyelmeztetett Diouf. Az élelmiszerpiac körüli bizonytalanság a legkomolyabban a legszegényebb rétegeket fogja sújtani, és ez "politikai bizonytalanságot generál majd és veszélyezteti a világbékét és biztonságot" – fejtegette a FAO igazgatója a Reuters szerint.

Diouf hangsúlyozta, hogy bőviteni kell a beruházásokat, mert a globális népesség továbbra is nő. "A következő 40 évben globálisan 70 százalékkal, a fejlődő országokban 100 százalékkal kell növelnünk a mezőgazdasági termelést. E célból évente 44 milliárd dollárnyi fejlesztési segélyre van szükség a mezőgazdasági területeken.

A területeken megvalósítandó belföldi és külföldi magánberuházások összegét évente 200 milliárd dollárra kell emelni a jelenlegi 140 milliárd dollárról - mondta Diouf. Mint mondta, a fejlett országok által bevezetett szubvenciók és kereskedelmi akadályok is "súlyosbítják a kereslet és kínálat közti egyensúlyhiányt."  A FAO vezetője figyelmeztetett, hogy átlátható szabályozással meg kell akadályozni a spekulációs célú, árfelhajtó hatású árupiaci vásárlásokat.

Egy, a brit kormány megbízásából készült tanulmány szintén intézkedéseket sürget a globális éhezés elkerülésére. A Foresight Report on Food and Farming Futures szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan és radikális változások hiányában okvetlenül éhínséghez vezet. A tanulmány elkészítésében 35 ország 400 szakértője vett részt.

Sir John Beddington, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója a BBC-nek nyilatkozva  kiemelte, hogy a világ lakossága a következő húsz évben körülbelül 8,3 milliárdra nő. Az urbanizáció lesz a hajtóerő, és a világ népességének 65-70 százaléka ekkorra a városokban lakik majd. "Húsz évünk van arra, hogy 40 százalékkal több élelmiszert termeljünk, 30 százalékkal több friss vizet és 50 százalékkal több energiát állítsunk elő – összegezte a helyzetet Beddington.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.