Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás sem dioxinnal szennyezett hús, illetve húskészítmény, ennek ellenére a miniszter összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.
A határozat értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó, friss/fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál.
Valamennyi élelmiszer-vállalkozó köteles a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt illetve Németországból származó élő sertésből származó húst dioxin tartalom meghatározás céljából a saját költségén megvizsgáltatni. A német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján, a termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.
A beérkező sertéshús, húskészítmény kizárólag az illetékes hatóság munkatársának jelenlétében és csak hivatalos munkaidőben szállítható és rakodható ki.
Minden élelmiszer-vállalkozó köteles a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó állati eredetű élelmiszer illetve takarmány forgalmazása során fokozott körültekintéssel eljárni, tekintettel arra, hogy az élelmiszer-, illetve takarmány-vállalkozók elsődleges felelőssége az általuk gyártott, illetve forgalmazott termékek biztonságának garantálása.
Az Európai Unió gyorsriasztási rendszere (RASFF) megbízható információkkal látja el a tagállamokat, ennek alapján egyik országban sem rendeltek el teljes tilalmat a német húsok importjára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.