BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre tőzsdére megy a Facebook

A világ legnagyobb közösségi oldalát, a több mint 500 millió felhasználót tömörítő Facebookot birtokló Facebook Inc. egyértelmű utalást tett arra, hogy jövőre a tőzsdére kíván lépni.

A kaliforniai cég 1,2 milliárd dolláros forgalom mellett 355 millió dolláros nyereségre tett szert 2010 első kilenc hónapja során - derül ki abból a potenciális befektetőknek szánt, több mint 100 oldalas stratégiai tervből, melyet a Goldman Sachs adott ki.

A Facebook tervei szerint idén több mint 500-ra növelné tulajdonosai számát, aminek első lépése volt az a 1,5 milliárd dolláros, zárt körű kibocsátás, melyet a hét elején kezdett meg a Goldman Sachs. Mindez azért fontos, mert a hatályos tőkepiaci szabályozás szerint amennyiben a cég tulajdonosainak száma 500 fölé nő, jövő év áprilistól a cégnek részletes pénzügyi beszámolókat kell adnia, a transzparens könyvelés pedig a tapasztalatok szerint az egyetlen ok, amiért egy cég nem szokott tőzsdére lépni. Mivel az 500 fős határ átlépését előre csak tőzsdére menetel előtt szokták bejelenteni az Egyesült Államokban, így szinte biztos, hogy jövőre Facebook-kibocsátás várható.

Mivel a Facebook egyelőre zárt vállalat, nem köteles olyan átlátható számokat közölni, mint a tőzsdei társak, a piaci szakértők azonban nemrég 50 milliárd dollárra becsülték a céget. A most megjelent dokumentum akkora felzúdulást keltett, hogy a másodlagos piacokon máris heves érdeklődés mutatkozik a Facebook magánkézben - jellemzően volt vagy jelenlegi munkatársak kezében - lévő részvényei iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.