BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lopás, korrupció, kémkedés - Bűnügy lett a Renault-botrányból

A Renault autógyár arra kérte a francia hatóságokat, hogy vizsgálják ki a náluk történt állítólagos ipari kémkedést.

A feljelentést a cég "ismeretlen személyek ellen" tette többek között ipari kémkedés, korrupció, és lopás gyanújával. Most a francia hatóságokon a sor, hogy eldöntsék: elindul-e a büntetőeljárás az ügyben - jelenti a BBC.

A feljelentésre egy héttel azután került sor, hogy a Renault az ipari kémkedési ügy miatt felfüggesztette állásából a cég három menedzserét, akik tagadták, hogy szabálytalanságot követtek volna el. A Renault beadványa nem nevezett meg egyetlen konkrét személyt, vállalatot vagy országot sem, ugyanakkor a francia sajtó korábban beszámolt arról, hogy vélhetően Kína áll a kémkedés mögött.

Peking ugyan tagadta, hogy része lenne az elektromos autó projekttel kapcsolatos adatok eltulajdonításában, de a lapjelentések szerint a többek között lichtensteini bankszámlákra érkező pénzek Kínából származnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a francia ipari miniszter úgy fogalmazott: gazdasági háborúvá vált a Renault kém ügye. A Renault vezetősége szerint azonban a helyzet nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik. Pelata megfogalmazása szerint egyetlen „aranyrög” sem került idegen kezekbe, vagyis a kémek nem szerezték meg a Renault által féltve őrzött kétszáz szabadalom egyikét sem. Pelata szerint akár az összeszerelésről, akár az elektródák felépítéséről, akár az akkumulátorokról szólnak a kiszivárogtatott dokumentumok, nem érzik fenyegetve saját fejlődésüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.