BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nabucco: két-három éven belül jöhet az azeri-türkmén gáz

A Nabucco gázvezetékprojekt két-három éven belül működőképes lehet - mondta Günter Ettinger, az Európai Bizottság energiaügyekkel foglalkozó biztosa.

A biztos közleménye szerint Azerbajdzsán és Türkmenisztán világos tervekkel állt elő a jövőbeni gázszállítások ütemezéséről. Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev biztosította az EU-illetékeseit arról, hogy országa évi 21 milliárd köbméter földgázt pumpál majd a Nabuccóba 5-8 éven keresztül. Türkmenisztán 10 milliárd köbméter gázt ajánlott fel az orosz gázfüggőség csökkentésére épülő, Európába vezető gázvezeték ellátására.

Azerbajdzsán korábban legalább még egy szállítót szeretett volna maga mellett látni, mivel a szabad készletei nem elegendőek arra, hogy egymaga feltöltse a vezetéket. A türkmén vállalással együtt viszont már megtölthető a Nabucco. Azerbajdzsán megerősítette, hogy a vezeték megépülése abszolút prioritást élvez számára, így úgy tűnik, minden akadály elhárult azelől, hogy elkészüljön az Oroszországot elkerülő európai vezeték - utóbbi heves ellenállása ellenére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.