BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországon kívül is találtak dioxinos tojást

Németország területén eddig már több mint 4 700 farmot és hozzájuk tartozó vállalkozást zártak be, miután a vizsgálatok kimutatták, hogy az általuk használt takarmány rákkeltő anyagot, dioxint tartalmaz.

A berlini szövetségi földművelésügyi minisztérium szerint a farmok addig tartanak bezárva, amíg be nem bizonyosodik, hogy mentessé váltak a dioxintól. A csütörtöki tömeges farmbezárás Németország 16 szövetségi tartománya közül nyolcat sújt. A legsúlyosabb helyzet Alsó-Szászország után Északrajna-Vesztfáliában alakult ki, ahol 152 farmot kellett bezárni, Schleswig-Holstein tartományban 52, Saxony-Anhaltban pedig 27 farm jutott erre a sorsra – jelenti az AFP.

A német Harles und Jentsch az eddig információk szerint 3 ezer tonna fertőzött, biodízel gyártásból visszamaradó zsírsavat szállított 25 tápszergyártónak. Az elemzésbe vont húsz minta közül kilenc esetében mutattak ki a megengedettnél magasabb dioxin-szintet - közölte a tartományi minisztérium. A német kormány korábban jelezte, attól tart, hogy akár 150 ezer tonna táplálék fertőződött meg, ezért a mezőgazdasági minisztérium szerint indokolt a nagyarányú farmbezárás.

Az Európai Unió tegnap kért tájékoztatás a dioxin ügyében, a német hatóságok információi szerint 136 ezer szennyezett tojás kerülhetett Hollandiába és Nagy-Britanniában is találtak dioxint tartalmazó terméket. A brit élelmiszerfelügyelet ugyanakkor már közölte: a tojások keverése felhígítja a szennyezést, így az nem jelent egészségügyi kockázatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.