BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szabadtéri mozgással kivédhető a depresszió

A mozgás kedvezően hat a szervezetre és a közérzetre egyaránt, jelentős szerepe van az egészség megőrzésében.

A szabadtéri sportok további előnyeit friss kutatások is igazolták, Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa pedig a kitartásra és a rendszerességre hívta fel a figyelmet. Mivel az európai népesség 75 százaléka él városi környezetben, szükség lenne az olyan programokra, amelyek újra megerősítik a kapcsolatot ember és környezet között. A rendszeres szabadtéri mozgás pedig felveheti a harcot a modern életvitel legfőbb veszélyei, az elhízás, a különféle szervi megbetegedések és a depresszió ellen.

Korábbi, norvég kutatásokból az is kiderült, minél jellemzőbb valakire a szabadidejében végzett testmozgás, annál kevésbé valószínű, hogy depreszszióba esik. Ezzel szemben azok az emberek, akik nem éltek fizikailag aktív életet, jóval nagyobb arányban számoltak be mentális zavarokról, szorongásról és depresszióról.

A mozgás intenzitása azonban nem volt közvetlen összefüggésben a depresszió megjelenésével. Ugyanis azok, akik csak könnyebb sportot végeztek, ugyanolyan védettséget élveztek, mint az intenzívebben edzők. Az viszont a kutatás egyértelmű tanulsága, hogy a fizikai munkakörhöz tartozó mozgás nem bizonyult védőfaktornak a szorongással szemben. Tehát a depresszió kivédése érdekében nem mindegy, hogy dolgozunk vagy sportolunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.