BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor a postás harapja meg a kutyát...

A kínai Huawei első fokon érvényt szerzett a Motorolával szembeni igényének; egy amerikai bíróság megtiltotta a mobilkonszernnek, hogy továbbadja új partnerének a Huawei tulajdonát képező ipari titkokat.

A Huawei a múlt hónapban indított eljárást a Motorola ellen, miután az amerikai konszern 1,2 milliárd dollárért eladta a Nokia Siemensnek a hálózati berendezéseket értékesítő üzletágát. A Motorola a Huawei partnere és így számtalan, a kínai cég tulajdonát képező ipari titkot kezel. A Huwe ezért a Nokia Siemensszel való üzlet bejelentését követően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Motorola az új megállapodás nyomán egy harmadik félnek adhatja tovább ipari titkait.

A Huawei az AP tudósítása szerint csatát nyert azzal, hogy a chicagói bíróság a javára döntött, megtiltva a Motorolának az információk kiadását. A hírügynökség szerint az ügy jól mutatja, hogyan növelik globális jelenlétüket a kínai technológiai cégek. A mai döntés pikantériáját egyébként az adja, hogy a Huawei, a világ egyik legnagyobb hálózati berendezéseket forgalmazó cége az Egyesült Államokban eddig nemigen jutott jelentős szerephez.

Az amerikai döntéshozók nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozna előszeretettel zárnak ki kínai vállalatokat a pályázatokból, azzal érvelve, hogy a cégek – többek között a Huawei is – kapcsolatban állnak a kommunista ország hadseregével. A Huawei emiatt mondott le egy kisebb amerikai cég, a 3Leaf Systems megvásárlásáról a múlt héten, miután a szabályozó hatóság nem engedélyezte az akvizíciót.

A mai döntés érdekességét emeli, hogy jellemzően éppen a kínai vállalatokat vádolják ipari titkok ellopásával, az országban termelő cégek termékeinek szinte mindegyike megkapható illegális másolatban a kínai piacokon. Mi több, egy kínai város kifejezetten a nyugati mobiltelefonok hamisított változatainak eladására specializálódott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.